Eksperti skaidro: Vai ar 95E10 benzīnu motoreļļa jāmaina biežāk? 11

 

Foto: Publicitātes attēls

Total Energies | 25.janvāris 2024 15:26

Lai samazinātu automobiļu radītās CO2 emisijas un ietekmi uz klimata pārmaiņām, Eiropas Savienībā (ES) pakāpeniski tika ieviesta E10 degviela jeb 95E10, kurai bioetanola daudzums palielināts no 5% uz 10%. Šo benzīna apzīmējumu noteikti zina ikkatrs autovadītājs, tomēr ne visi var apgalvot, ka izprot, kā benzīna izvēle var ietekmēt motoreļļas kvalitāti, tādēļ kopā ar ekspertiem akcentēsim lietas, kuras likt aiz auss.

Kāda atšķirība starp 98E5 un 95E10?

Degvielas stacijās benzīns tiek marķēts ar apļveida simbolu un burtu E, kuram blakus norādīts skaitlis 5 vai 10 (E5 vai E10). Skaitlis norāda maksimālo bioetanola daudzumu (procentos) benzīnā. Kopš 2020.gada Latvijā minimālais biodegvielas piejaukums 95. markas benzīnam ir palielināts no 5% uz 10%. Automašīnām, kas ražotas, sākot ar 1995. gadu 95. markas benzīns ar desmito daļu bioloģiskā spirta neko sliktu nenodarīs, bet vecākām automašīnām tas gan varētu kaitēt, tādēļ tām iesaka izvēlēties 98. markas (98E5) benzīnu.

Ja nesen iegādāts jauns auto vai rodas bažas par to, vai izvēlēta degviela ir pareiza, der pārskatīt automašīnas tehniskos dokumentus, kur būs norādījumi no auto ražotāja. Informāciju var meklēt arī Eiropas Autoražotāju asociācijas mājaslapā. Transportlīdzekļa atbilstība E10 benzīnam bieži vien ir atkarīga arī no konkrētā motora tipa, ne tikai ražošanas gada.

“Atšķirība starp E95 un E98 ir oktānskaitlī. E10 degviela, kā zināms, satur 10% etanola un 90% benzīna. Iekšdedzes dzinējiem oktānskaitlis atspoguļo benzīna īpašību sadegt bez detonācijas. Jo lielāks oktānskaitlis, jo mazāka iespēja, ka degviela radīs pašaizdegšanās procesu jeb detonāciju,“ skaidro Andrejs Hudžidzskis, uzņēmuma “TOTAL Energies” vadošais eksperts.

Mīts vai patiesība: ar E10 benzīnu motoreļļa būs jāmaina biežāk

Izvēloties E10 benzīnu, eksperti iesaka lielāku uzmanību apkopei un motoreļļu mainīt biežāk tieši stipri nolietotiem dzinējiem, hibrīdauto un pilsētas auto – tādiem, ar kuriem pārvietojamies no punkta A līdz punktam B.

"Gadījumos, kad motors ir nolietots vai bieži tiek iedarbināts aukstā laikā, degviela var nonākt motoreļļas karterī. E10 degvielā esošais bioetanols ir higroskopisks (mitrumu uzsūcošs), kas var ietekmēt kalcija, fosfora un cinka piejaukumu noārdīšanos pie noteikuma, ja ūdens saturs ir lielāks par 0,1%. Tādēļ arī motoreļļu iesaka mainīt biežāk hibrīdauto un pilsētu auto, kuri bieži tiek darbināti, lai nobrauktu īsus attālumus," brīdina Andrejs Hudžidzskis, uzņēmuma “TOTAL Energies” vadošais eksperts.

E10 benzīna ieviešanas mērķis – samazināts vides apdraudējums

Benzīns ir fosilā degviela, ko ražo galvenokārt no naftas, bet bioetanols tiek ražots no augiem. Tas nozīmē, ka tas ir atjaunojams un tādēļ daudz ilgtspējīgāks nekā nafta, samazinot CO2 emisijas gan ražošanas, gan izmantošanas laikā. Izejvielas un spēja samazināt emisijas nosaka to, cik lielā mērā katra konkrētā biodegviela ir “ilgtspējīga” un ilgtspēja ir ļoti svarīgs aspekts ES likumdošanā.

Kopš 2009. gada E10 benzīns pakāpeniski tiek ieviests visā Eiropā, lai samazinātu vides piesārņojumu, un šobrīd tas ir pieejams vairāk nekā 18 Eiropas Savienības valstīs: Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Igaunijā, Francijā, Īrijā, Latvijā, Lietuvā, Luksemburgā, Nīderlandē, Rumānijā, Slovākijā, Somijā, Ungārijā, Vācijā, Zviedrijā, kā arī Apvienotajā Karalistē.

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 25.janvāris 2024 15:35
10 0 Atbildēt

Sīkums par eļļu, bet ja modernais komplicētais motors jāmaina biežāk?

Krotow 25.janvāris 2024 15:42
26 2 Atbildēt

Ir aizdomas ka salīdzinot vides apdraudējumu no tīra 95. benzīna un vides apdraudējumu no biodegvielas razošanā patērētajiem resursiem un noindētajiem dzīvniekiem un kukaiņiem (pesticīdi, nupat LTV1 bija sižets par stirnām, kas mirst no saindēšanās dēļ rapša dzinumu ēšanas) un negatīvo efektu  no lauksaimniecības tirgus kropļošanas, biodegviela patiesībā izrādīsies krietni kaitīgāka.

Freijers 25.janvāris 2024 16:14
4 0 Atbildēt

Nu bet tā jau arī ir, tikai tur bišķi vairāk nolec skaida

ZZZZ 25.janvāris 2024 15:51
9 0 Atbildēt

Kur ir tās beigtās rapšu stirnas? Redzu tikai daudzas ar auto notriektās. Redzu pilnus laukus savairojušies meža zvēri. Bail pat sēnes lasīt iet...lāči, vilki, aļņi, brieži utt. Vēl meži pilni ar atkritumiem no divkājainajiem lopiem vietējiem.

BMW 25.janvāris 2024 15:52
16 1 Atbildēt

Nezin gan, kas ir kaitīgāk, barukt ar fosilo degvielu, vai izcirst mežus, lai iegūtu lauksaimniecības platības, biodegvielas ražošanai! Tas pats kas ar palmu eļļu, izcērt džungļus, lai stādītu palmas, bet orangutangiem un citiem zvēriem vairs nav kur dzīvot, tie iet bojā!

ZZZZ 25.janvāris 2024 15:55
1 1 Atbildēt
atkal šķēres 25.janvāris 2024 15:58
2 0 Atbildēt

Lai mazinātu vides piesārņojumu bet tomēr brauktu,biežāk jāmaina eļļa.Trūkst darbaroku,jāieved kvalificētus eļļas krāsas ādas  eļļu mainītājus.

felix65 25.janvāris 2024 19:36
24 2 Atbildēt

Lai samazinātu automobiļu radītās CO2 emisijas un ietekmi uz klimata pārmaiņām? Gribas paņemt beisbola nūju un šķaidīt galvai kaitniekiem un viņu pakaļskrējējiem idiotiem. Lai iegūtu to E šķidrumu, tiek nodedzināts vairāk dīzeļa, kā pēc tam iegūst E produktu. Izniekotas platības, kurās varētu ražot pārtiku, sabeigti meža un dārza tehnikas karburatori, biežākas no naftas ražotas eļļas maiņas, kuru pēc tam kaut kur jāutilizē, bojāto detaļu nomaiņai saražoto detaļu pēda, rēķinu apmaksai iztērētā nauda, kura jāpaņem no dabas, jo no nekurienes tā rodas tikai ekofašistu saimniekiem. Cilvēki, attopieties! Mūs jāj smadzenēs un jūs to JAU pieņemat kā normu. Jaunais normālums. Drīz neiebildīsiet, ka visiem sievas kopējās un jādod pideriem savus bērnus. Cik ilgi var būt par auniem!

650 26.janvāris 2024 3:46
2 0 Atbildēt

Motor eļļu biežāk mainīt- nu tieši tas tak uzfrišina vidi,ja katrs Lohs gada laikā izlies zaļajā zālājā vai zilajā grāvī kādas dažas liekas kannas atrabotkas.Un vēl papildus pajaas sava jau tā nojaatā hlama motoru.Totāla veiksme totāliem Lohiem.

Pļurkt 26.janvāris 2024 10:38
2 0 Atbildēt

Kārtējais "expertC"!!

Pašaizdegšanās un detonācija ir divas kardināli atšķirīgas lietas!

Sergejs 26.janvāris 2024 16:26
0 3 Atbildēt

www.youtube.com/watch?v=dCYLQkRBv7A

Te ir interesants video par šo tēmu, gan sajauktā veidā gan ar tīro spirtu (mans pēc noskatīšanās secināja ka kā parasti - jo dziļak mežā jo resnāki partizāni).

 Bet tā, pa lielam reiz iekšdedzes dzinēji gāja uz spirta, pirms Rokfellers sāka meklēt kā vairāk naftas produktu notirgot.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti