SM: Velo turētāju izmaksas jaunajos elektrovilcienos 85% apmērā segs Eiropas Savienības fondi 21

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 19.janvāris 2024 11:36

Velo turētāju izmaksas jaunajos elektrovilcienos 85% apmērā segs Eiropas Savienības fondi, ceturtdien aģentūrai LETA pavēstīja Satiksmes ministrijas (SM) parlamentārais sekretārs Ģirts Dubkēvičs pēc satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) iniciētas sanāksmes ar nozares un nevalstisko organizāciju (NVO) ekspertiem par pasažieriem ērtāko risinājumu velo turētājiem jaunajiem elektrovilcieniem.

SM norāda, ka tikšanās laikā eksperti diskutēja par Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" pārstāvju piedāvātajiem trīs iespējamajiem tehniskajiem risinājumiem, papildinot, ka uzņēmuma piedāvātie risinājumi paredz sešu līdz astoņu velo turētāju iebūvi katrā vilcienā.

Vienlaikus eksperti apsprieda risinājumu pozitīvās puses un izaicinājumus no velosipēdistu un pasažieru ērtību skatu punkta, kā arī citu valstu pieredzi. Tāpat eksperti kā būtisku aspektu minēja iespēju velo novietošanas zonu veidot kā multifunkcionālu zonu un atbilstošas informācijas izvietošanu elektrovilcienu vagonos, atzīmē SM.

Tostarp sanāksmes dalībnieki vienojās, ka "Škoda Vagonka" piedāvātie risinājumi ir jāuzlabo, kā arī nozares un NVO ekspertiem jāturpina strādāt un komunicēt, lai vienotos par gala variantam nepieciešamajiem uzlabojumiem un tehniskajām detaļām, kas tiks iesniegti "Škoda Vagonka", informē SM.

Vienlaikus SM norāda, ka papildu konfigurāciju jaunajos elektrovilcienos ir tiesīgs nodrošināt uzņēmums "Škoda Vagonka", kas pēc velo turētāju risinājuma ieviešanas veiks elektrovilcienu resertifikāciju atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam.

Savukārt izmaksas velo turētāju izgatavošanai un izvietošanai jaunajos elektrovilcienos plānots segt no Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda finansējuma.

Sanāksmē piedalījās pārstāvji no SM, AS "Pasažieru vilciens", Autotransporta direkcijas, "Škoda Vagonka", kā arī no NVO - "Pilsēta cilvēkiem", "Drošās ielas" un "Sustento".

Briškens aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka velosipēdu novietņu izveide visos jaunajos elektrovilcienos izmaksās vairāk nekā vienu miljonu eiro, kā arī viņš uzsvēra, ka velosipēdu novietnes jaunajos elektrovilcienos ir jānodrošina līdz vasaras sezonai.

LETA jau vēstīja, ka 2023.gada 15.decembrī "Pasažieru vilciens" sāka pasažieru pārvadājumus ar trim jaunajiem elektrovilcieniem Tukuma, Aizkraukles un Skultes virzienā, savukārt 16.decembrī jaunie elektrovilcieni sāka kursēt arī Jelgavas virzienā.

Savukārt "Pasažieru vilciena" pārstāvji iepriekš skaidroja, ka visus 32 elektrovilcienus uzņēmums varētu saņemt līdz 2024.gada vidum. Sākotnēji bija plānots, ka Čehijas uzņēmumam "Škoda Vagonka" līdz 2023.gada beigām "Pasažieru vilcienam" ir jāpiegādā 23 elektrovilcienus, bet 2024.gadā deviņus elektrovilcienus.

Pēc visu jauno elektrovilcienu saņemšanas un to ekspluatācijas sākšanas kompānija plāno ieviest intervāla grafikus elektrovilcienu maršrutos. Attiecīgi darba dienu rītos un vakaros, kas tradicionāli ir noslogotākais laiks, vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm.

Pirmie divi Čehijas uzņēmumā "Škoda Vagonka" ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti 2022.gada jūnijā.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

 
21 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
0pis 19.janvāris 2024 12:48
6 2 Atbildēt

Uzlikt ielu malās uzkodu automātus lai sēžot sastrēgumos var pastiept roku un paņemt vakariņas - mājās tik ātri netikt, nu vismaz paēdīs 😜

Hax 19.janvāris 2024 12:46
5 1 Atbildēt

Varbūt tos Eiropas Savienības fondus izmantot kaut kur tomēr lietderīgāk?

boliks 19.janvāris 2024 16:18
3 0 Atbildēt

Veloturētājus bija jāuzsauc Škodai nevis ES fondiem. Pilnīgi ... tie SM darbinieki.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti