Lietuva aicina neizmantot Ķīnas ražotāju viedierīces (+ VIDEO) 9

 
Nozare.lv | 29.septembris 2021 16:08

Lietuvas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Ķīnas ražotāju Huawei un Xiaomi viedierīces konstatēti būtiski kiberdrošības riski.

Lietuvas Aizsardzības ministrija brīdināja, ka patērētājiem jāatbrīvojas no ķīniešu tālruņi un jāizvairās no jaunu pirkšanas. Nacionālā kiberdrošības centra ziņojumā tika pārbaudīti Ķīnas ražotāju 5G mobilie tālruņi. Informē, ka vienam Xiaomi tālrunim bija iebūvēti cenzūras rīki, savukārt citam Huawei modelim bija drošības trūkumi. Huawei paziņoja, ka nekādi lietotāju dati netiek sūtīti uz ārpusi. Xiaomi paziņoja, ka tie necenzē sakarus.

"Mēs iesakām nepirkt jaunus ķīniešu tālruņus un pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no tiem, kas jau iegādāti," sacīja aizsardzības ministra vietnieks Margiris Abukevičus.

Tika konstatēts, ka Xiaomi vadošajam Mi 10T 5G tālrunim ir programmatūra, kas varētu atklāt un cenzēt tādus terminus kā "Brīvā Tibeta", "Lai dzīvo Taivānas neatkarība" vai "demokrātijas kustība", teikts ziņojumā. Tajā tika uzsvērti vairāk nekā 449 termini, kurus varētu cenzēt Xiaomi tālruņa sistēmas lietotnes, tostarp noklusējuma interneta pārlūkprogramma. Eiropā šī iespēja šiem modeļiem bija izslēgta, taču ziņojumā tika apgalvots, ka to var jebkurā laikā aktivizēt no attāluma.

Ziņojumā tika uzsvērts arī trūkums Huawei P40 5G tālrunī, kas pakļauj lietotājus kiberdrošības pārkāpumu riskam. “Oficiālais Huawei lietojumprogrammu veikals AppGallery novirza lietotājus uz trešo pušu e-veikaliem, kur dažas lietojumprogrammas ir novērtējušas vīrusu programmas kā ļaunprātīgas vai ar vīrusiem inficētas, teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas un tās Nacionālā kiberdrošības centra kopīgajā paziņojumā.

Vairāk lasi BBC rakstā bbc.com/news/technology-58652249

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Pļurkt 29.septembris 2021 19:21
8 3 Atbildēt

Lai nosauc modeļus kurus neražo Ķīnā!!

Pļurkt 30.septembris 2021 8:33
3 0 Atbildēt

Lietuvieši lielajai Ķīnai dirsu nelaiza.... un izskatās ka netaisās!

Merkle 29.septembris 2021 21:36
2 3 Atbildēt

Un mani noklausījās ar amerikāņu Cisco aprīkojumu. Vai Lietuva aicina nesadarboties ar Cisco?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Motocikla vadītājs brauc pa velo ceļu Vienības gatvē; Kāds ir paredzētais soda mērs? (+ VIDEO) 4

Motocikla vadītājs pārkāpj noteikumus un Rīgā, Vienības gatvē pārvietojas nevis pa brauktuvi, bet gan pa velo celiņu. Lasīt vairāk

 

Policija Limbažu novadā aptur motociklistu, kurš brauca ar ātrumu 154 kilometri stundā 13

Vakar, 15. maijā, pusdienlaikā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas Limbažu novadā, Liepupes pagastā, veicot satiksmes uzraudzību, apturēja motocikla vadītāju, kurš pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu. Lasīt vairāk

 

Gandrīz 120 000 eiro – Mercedes-AMG GT 43 Coupe pārsteidz ar cenu (+ FOTO) 8

Mercedes-AMG nepatīkami pārsteidzis savas tehnikas entuziastus ar cenu, ko tas noteicis jaunajam GT 43 Coupe jau par bāzes modeli prasot gandrīz 120 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Ko dara poļi, kad uz automaģistrāles sastrēgums? (+ VIDEO) 10

Autovadītājs ir "šokā" redzot, kā rīkojas vairums autovadītāju Polijā, uz A2 maģistrāles brīdī, kad tur izveidojas sastrēgums. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti