Ostins: Ukrainas uzbrukumi Krievijas rūpnīcām var apdraudēt globālo enerģijas tirgu 10

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 11.aprīlis 2024 10:27

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins brīdinājis, ka nesenie Ukrainas uzbrukumi Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām varētu radīt ķēdes reakciju pasaules enerģijas tirgū, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Ukraina ir veikusi virkni bezpilota lidaparātu uzbrukumu, kuru mērķis ir kaitēt Krievijas naftas rūpniecībai. Ziņots, ka līdz 17.martam notikuši sekmīgi uzbrukumi 12 Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām vairākos reģionos dziļi Krievijas teritorijas iekšienē.

Ukraina 2.aprīlī uzbruka arī vienai no Krievijas lielākajām naftas pārstrādes rūpnīcām Ņižņekamskā, Tatarstānā, kas atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Ukrainas robežas.

ASV ir mēģinājušas ierobežot Krievijas naftas eksportu, vienlaikus saglabājot stabilitāti pasaules enerģētikas tirgos.

Saskaņā ar "Bloomberg" cenu ierobežojums Krievijas naftas eksportam bija veiksmīgs instruments, taču bažas pieaug, jo "globālās naftas cenas sasniedza augstāko līmeni gandrīz sešu mēnešu laikā, galvenokārt Tuvo Austrumu spriedzes dēļ".

"Ukrainai labāk noderētu vēršanās pret taktiskiem un operatīviem mērķiem, kas var tieši ietekmēt pašreizējo cīņu," Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē sacīja Ostins. Ministra nostāju kritizēja republikāņu senators Toms Kotons, kurš vainoja ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju par to, ka tā politisku iemeslu dēļ attur Ukrainu no efektīvas rīcības.

"Bloomberg" ziņoja, ka Krievijas naftas eksports pa jūru aprīļa sākumā samazinājās salīdzinājumā ar iepriekšējā mēnesī sasniegto rekordu gada griezumā, kas, kā ziņots, bija saistīts ar samazinātiem pārvadājumiem no Krievijas Baltijas ostām.

"Bloomberg" norādīja, ka pagājušās nedēļas kritumu izraisīja arī mazāks kravu apjoms no Primorskas un Ustjlugas ostām, kur apjoms samazinājās par aptuveni 20%.

"Samazinājums sekoja straujam plūsmas pieaugumam no šīm ostām marta pēdējās divās nedēļās saistībā ar Ukrainas bezpilota lidaparātu uzlidojumiem naftas pārstrādes rūpnīcām, kas, iespējams, novirzīja jēlnaftu eksportam, nevis pārstrādei," teikts "Bloomberg" rakstā.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens iepriekš, atbildot uz žurnālista jautājumu par Ukrainas triecieniem Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, sacīja, ka ASV "nav ne atbalstījušas, ne ļāvušas Ukrainai veikt triecienus ārpus savas teritorijas".

Ziņu aģentūra "Reuters" 4.aprīlī, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka Rietumu sankciju dēļ Krievijas uzņēmumiem nav viegli atjaunot naftas pārstrādes rūpnīcas, un Ukrainas uzbrukumi varētu šo problēmu saasināt.

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 11.aprīlis 2024 11:22
6 0 Atbildēt

Nez ko ta nu tauta gaidīja, visas ES sankcijas ir tāda "maiga" mērkaķošanās ar Krieviju, ka tik Krievija nenogrieztu gāzi un naftu ... Nu tad kāds bija gana gudrs lai kārtīgi iespertu "pa olām" ...

BMW 11.aprīlis 2024 15:24
6 0 Atbildēt

Pēc analoģijas būtu jāsaka, ka Krievu triecieni pa Ukrainas TEC var izraisīt cenu lēcienu Eiropas elektrības biržā! Pagājušo nakti šķiet sabumboja pēdējo veselo TEC Ukrainā!

Ukrainai ir jāaatbild, citādi Vaņkām sakāps galvā!

Krotow 11.aprīlis 2024 10:57
5 0 Atbildēt

Nu un ko tad - ļaut kverpļiem mierīgi pildīties un lidot uz rietumiem?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā apdzīt, ja nevar apdzīt? (+ VIDEO) 4

Viens no kravas auto vadītājiem vairāku kilometru garumā cenšas apdzīt priekšā braucošo kravinieku, taču tas izdodas vien pēdējā epizodē gandrīz izraisot sadursmi ar vieglo automobili. Lasīt vairāk

 

Motoreļļas izvēle vecākiem dzinējiem: vai biezāka būs labāka? 4

Vai esi dzirdējis gadījumus, kad autovadītāji paši vai mehāniķi pēc saviem ieskatiem nolemj nomainīt ierasto motoreļļu uz “biezāku”? Saskaņā ar senām teorijām un dažu mehāniķu nelokāmo pārliecību šāds solis paildzina dzinēja kalpošanas laiku, turklāt mazina motoreļļas patēriņu automašīnām, kuru nobraukums pārsniedz 100 000 km. Lasīt vairāk

 

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 2

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 2

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti