Kam jābūt auto īpašnieka “Džentlmeņa komplektā”? 12

 

Foto: Publicitātes attēls

LAA | 22.janvāris 2024 15:54

Automašīna ir svarīgs pārvietošanās līdzeklis – tā, protams, sniedz ērtības, bet vienlaikus savam īpašniekam uzliek arī pienākumus, lai būtu gan ievērotas visas normatīvo aktu obligātās prasības, gan arī padomāts par papildu drošību sev, saviem tuviniekiem, saviem pasažieriem un arī visiem pārējiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

Kāds tad ir automašīnas īpašnieka “Džentlmeņa komplekts”, lai būtu izpildītas gan visas obligātās prasības, gan arī vēlamie ieteikumi?

“Lai arī nosaucām sarakstu par “Džentlmeņa komplektu”, protams, šīs prasības un ieteikumi vienlīdz attiecas uz visu dzimumu auto īpašniekiem un lietotājiem. Pie stūres mēs visi esam absolūti  vienādi atbildīgi par drošību,” saka Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) prezidents Jānis Abāšins.

Kā liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati, 2024. gada sākumā Latvijā bija 888 061 aktīva auto vadītāju apliecība, no tām 394 302 apliecības izsniegtas sievietēm (44,4%) un 493 759 apliecības – vīriešiem (55,6%).

Lai dotos ceļu satiksmē ar automašīnu, nekādi nav pieļaujams to darīt bez obligāto dokumentu esamības – atbilstošas kategorijas vadītāja apliecība, spēkā esoša medicīniskā izziņa, OCTA polise, kā arī tehniskā apskate automašīnai. Ja dokumentus mašīnā līdzi nav jāvadā, tad obligāto aprīkojumu gan – avārijas trijstūri, atstarojošo vesti, ugunsdzēšamo aparātu un aptieciņu. Ja ar auto brauks arī bērni, obligāts ir autokrēsliņš, un ziemas laikā obligātas ir ziemas riepas. Atgādinājumam – cilvēkiem, kam braucot jālieto brilles, arī tās ir svarīgi neaizmirst mājās.

Savukārt vēlamā “aprīkojuma” sarakstā, kas zināmos apstākļos sniegs papildu drošību vadītājam, pasažieriem un arī citiem cilvēkiem, ir saskaņotais paziņojums, LTAB lietotne telefonā, KASKO apdrošināšana, nelaimes gadījumu apdrošināšana pasažieriem un laba navigācija.

Fiziskais mašīnas papildu aprīkojums vairāk ir katra paša ziņā – viens vadītājs uzskatīs, ka no mājas nedrīkst izbraukt bez mantu kastes bagāžniekā, otrs uzstās uz rezerves degvielas kanniņu. Taču vispāratzītas lietas, kam noteikti ir vieta automašīnā, ir rezerves logu šķidrums, logu birste ziemā, rezerves riepa vai putu baloniņš, domkrats, montāžas atslēga un pumpis/kompresors, velkamā trose un telefona lādētājs. Papildus noderēs arī tādi mazāki, bet dažkārt ļoti svarīgi sīkumi kā nazis, lukturītis, līmlenta, darba cimdi, ūdens, sērkociņi, salvetes.

 
Visi komentāri
 
Un 22.janvāris 2024 16:05
5 0 Atbildēt

beisbola nūja

LMT 22.janvāris 2024 16:50
2 1 Atbildēt

Tad sanāk, ka arī dāmas un bābas ir džentlmeņi?

anonimikis 22.janvāris 2024 19:56
1 1 Atbildēt

Man vēl ir cirvis, lāpsta, savilcēji, 250L biezie atkritumu maisi …

Jonsons 23.janvāris 2024 17:05
1 2 Atbildēt

Tev jau nu gan galvenais būtu pamperus rezervē turēt…

darklight 22.janvāris 2024 23:23
1 1 Atbildēt

Ziemā lāpsta ir obligāta, lai nevajadzētu kā loham sēdēt kupenā un gaidīt palīdzību. Vēl tāda lieta, kas nebūs aktuāla jauno tačku ar lediem īpašniekiem, bet man vienmēr mašīnā ir visādas rezerves spuldzītes. Ne vienmēr, protams, pilnīgi visas, bet principā cenšos, lai būtu, it īpaši jau tuvās/ tālās gaismas. Tad vēl trekteris ērtākai logu šķidruma uzpildīšanai, kas ekstremālā situācijā derēs arī degvielas ieliešanai. Līmlentes man nav, nebiju par to iedomājies.

Jobo 23.janvāris 2024 4:46
1 1 Atbildēt

Logu šķidrumu jau kādu laiku  līdzi nevadāju. Parasti uzpildu degvielas uzpildes stacijā uz vietas. Nav jādomā kur pēctam iepakojumu likt.

topinamburs 23.janvāris 2024 5:53
1 0 Atbildēt

Visi minētie dokumenti - tiešām vajadzīgi līdzi? priekš kam?

Un - jebkuram, lai cik īsam braucienam šis komplektiņš, pilnīgi viesiem transportlīdzekļiem? 

Nu nē taču! Šoperētājs arī ir cilvēks ar savu galvu, un varbūt pat smadzenēm! Pats zinās, ko vajag, un ko nē.

darklight 23.janvāris 2024 8:40
0 0 Atbildēt

Es arī gribēju šo iekomentēt, bet vēlāk no raksta izlobīju, ka tiem dokumentiem vienkārši ir jābūt, bet ne līdzi. Tā neveikli viss pasniegts.

Vernons 23.janvāris 2024 10:03
2 2 Atbildēt

Īpaši daudz ko no tā vajag tiem,kam auto stāv garažā. Privātmājas teritorijā(pie mājas).

Dauņu raksts.

Vernons 24.janvāris 2024 11:19
0 0 Atbildēt

Baltais kaprona troses izstrādājums! Priekšrocība,  staigās, absorbē rāvienu! No "Depo"!

raimondsm 24.janvāris 2024 11:41
0 0 Atbildēt

Atslēgas pretaizsalšanas šķidrums.

Durvju gumiju aerosola pūšamais vai zieķējamais silikons pret durvju aizsalšanu.

www.ksenukai.lv/p/silikons-tu...ick-38-ml/j99m

darklight 24.janvāris 2024 22:10
0 0 Atbildēt

No pretaizsalšanas šķidruma liela jēga nav, ja viņš atrodas mašīnā. Un silikona smēre jau arī nav jāvadā līdzi, es parasti, aukstumam sākoties, visu nosmērēju un pietiek uz visu ziemu. Nu varbūt uz pavasara pusi var atkārtot.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

ASV plosās tornado; "vētru mednieki" tiem seko (+ VIDEO) 2

Neraugoties uz policijas brīdinājumiem, cilvēki, kas sevi dēvē par Storm Chaser (vētru mednieki) izmanto automašīnas, lai postošajai dabas stihijai nonāktu pēc iespējas tuvāk. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO) 6

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 3

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti