Lems par paaugstinātām drošības prasībām gājējiem, velosipēdistiem un elektroskrejriteņu vadītājiem 43

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 9.janvāris 2024 10:16

Valdība šodien lems par Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto noteikumu projektu, kas tostarp paredz paaugstināt drošības prasības gājējiem, velosipēdistiem un elektroskrejriteņu vadītājiem.

SM noteikumu projekts paredz, ka gājējiem uz ceļiem, kur atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 30 kilometrus stundā, gadījumā, ja nav ietves, gājēju ceļa, gājēju un velosipēdu ceļa, kopīga gājēju un velosipēdu ceļa vai nomales vai ja pa to pārvietoties nav iespējams, ir atļauts pārvietoties pa brauktuves malu vairāk nekā vienā rindā, bet nepārsniedzot trīs rindas.

Vienlaikus, izvērtējot ceļu satiksmes drošības riskus, paredzēts precizēt kārtību, kas piemērojama gājēju kustībai gar brauktuves malu vai nomali ārpus apdzīvotām vietām.

Tāpat tiek precizēts, kā organizētas cilvēku grupas drīkst pārvietoties ceļu satiksmē, atļaujot tām pārvietoties tikai pa ceļa labo pusi transportlīdzekļu braukšanas virzienā grupā ne vairāk par četriem cilvēkiem rindā. Organizētās cilvēku grupas priekšā kreisajā pusē un aizmugurē kreisajā pusē jāatrodas personām speciālā augstas redzamības apģērbā ar gaismu atstarojošiem elementiem, bet diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos - papildus arī ar iedegtiem lukturiem.

Ar skrituļslidām, skrituļdēļiem un tamlīdzīgu sporta vai atpūtas inventāru paredzēts atļauts pārvietoties, netraucējot gājējus - tostarp arī dzīvojamajās zonās, tāpat precizēta brauktuves šķērsošanas kārtība ar minētajiem rīkiem.

Attiecībā uz velosipēdu vadītāju drošību velojoslas definīcija precizēta ar kārtību, kā tā tiek atdalīta no pārējās satiksmes. Tāpat noteikumu projektā precizēts, ka elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem priekšroka ir tikai dzīvojamā zonā, kā arī papildināta esošā kārtība, kas nosaka, ka, ievērojot esošos nosacījumus, velosipēdu vadītājiem atļauts braukt pa braukšanas joslu visā tās platumā uz ceļiem, kur atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 30 kilometrus stundā un nav dzīvojamā zona. Tāpat noteikts, ka velosipēdu vadītājiem nepieciešamības gadījumā uz ietves jāaptur velosipēds, lai neapdraudētu gājējus.

Attiecībā uz elektroskrejriteņiem Ceļu satiksmes noteikumos paredzēts, ka no šī gada sākuma elektroskrejriteņu vadītājam braukšanas laikā ir jābūt galvā uzvilktai aizsprādzētai aizsargķiverei. Tāpat elektroskrejriteņa vadītājam pašam arī jāizvērtē iespējamie drošības riski un jāpieņem lēmums par papildu darbību veikšanu, piemēram, sliktas redzamības apstākļos brauciena laikā būt tērptam augstas redzamības apģērbā ar gaismu atstarojošiem elementiem.

Lai sasniegtu ceļu satiksmes drošības mērķus par drošu skrejriteņu dalību ceļu satiksmē, nepieciešams noteikt, ka maksimālais ātrums, ar kādu elektroskrejriteņu vadītāji drīkst braukt, nedrīkst pārsniegt 25 kilometrus stundā. SM skaidro, ka noteikts maksimālais ātrums palīdzēs nodrošināt, ka elektroskrejriteņi ir droši un prognozējami citu transportlīdzekļu vidū, vienlaikus saglabājot iespēju iekļauties ceļu satiksmes plūsmā. Tāpat noteikumu projekts papildināts ar tiesību normām, kas aizliedz elektroskrejriteņu un velosipēdu vadītājiem braukt pa pretējā virziena brauktuvi.

Tāpat ar grozījumiem paredzēts paplašināt personu loku, kurām izsniedz invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, iekļaujot arī bērnus ar ļoti smagu invaliditāti. SM norāda, ka papildu valsts atbalsts šiem bērniem un viņu ģimenēm, saņemot stāvvietu karti, nodrošinās mērķēta atbalsta sniegšanu invaliditātes seku mazināšanai. Jaunais regulējums tiktu attiecināts uz bērniem ar ļoti smagu invaliditāti, kuriem Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Paredzēts arī, ka turpmāk invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izsniegs Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Maksu par invalīdu stāvvietu izmantošanas kartes izsniegšanu sedz pakalpojuma saņēmējs, atbilstoši CSDD cenrādim.
 

 
Visi komentāri
 
uupis 9.janvāris 2024 10:35
5 2 Atbildēt

Par šito vernonam žoklis nokritīs un valoda raustīsies līdz jaunajiem kartupeļiem:

"Gājējiem atļauts pārvietoties pa brauktuves malu vairāk nekā vienā rindā, bet nepārsniedzot trīs rindas."

Trīs rindas Karl!!! Cilvēka platums 70 cm reiz 3 ir 2,1 metri! 2.5 metri no brauktuves šņikt!

Piemērs: Jūrkalnes iela no Apūzes ielas līdz Irlavas ielai!

650 9.janvāris 2024 17:38
3 0 Atbildēt

Cerams, ka tiem Demagoģijas Procesu Vadītājiem (DPV) nepietrūks sirdsapziņas noteikt arī Gājējiem pieļaujamo dzēruma pakāpi un/vai "pa ielu ejamā" aprīkojuma minimālo komplektāciju (apģērbu,atstarotājus,pagriezien rādītājus,nummur ident Zīmi un/vai Bremžu Gaismu).

Interesanti, ka neviens tas vadoši ekspertizējošais Lohs nav iedomājies izcelt gaismā (vai vismaz attālināti aptuveni atgādināt/par) apgaismes ierīču normām velo un skrej riteņiem.Tie visi mums visiem var oficiāli spīdēt acīs,debesīs un/vai (pa tiešo) Pakakaļā.

Vernons 9.janvāris 2024 18:50
0 3 Atbildēt

Nekas jauns nav! Vienmēr tā ir bijis!

uupis 10.janvāris 2024 9:25
3 0 Atbildēt

Atkal viens te MELO!

CSN 7. punkts

...gājējiem ir atļauts pārvietoties pa brauktuves malu VIENĀ rindā (pa ceļiem, kur ir sadalošā josla, – pa ārmalu).

Bet vernons stāsta ka vislaik ir 3 rindas!

Vernons 10.janvāris 2024 14:20
0 0 Atbildēt

Uz Aglonu soļo organizēta kolona! Vienreiz gadā!

... 9.janvāris 2024 23:50
1 0 Atbildēt

Izskatās, ka likuma izstrādātāji ir tādi paši šaurpieri  kā uupis. Spriežot pēc ši publicētā brāķa gājēji varēs pilnībā bloķēt lauku ceļus, vazājoties 3 rindās (nekur jau nav teikts, ka rinda nav 1,5 m platumā) Deģenerāti priekā berzē rokas...

uupis 10.janvāris 2024 9:22
0 0 Atbildēt

Izlasi līdz galam - aunapiere!

... uz ceļiem, kur atļautais braukšanas ātrums nepārsniedz 30 kilometrus stundā ...

Nevajag pirkt par naudu pamatskolas atestātu, iesaku apgūt lasītprasmi pašmācības ceļā!

0pis 9.janvāris 2024 10:39
0 1 Atbildēt

Interesantākais sāksies, kad par gājējiem un velo nodarītajiem bojājumiem būs jāmaksā miljoni, kā te bija rakstā par Nīderlandi. Mūsu braucēji pat vairs netaurēs velosipēdistiem uz Vanšu tilta, lai uzreiz nešķirtos no pārdesmit štukām 👌

WALA 9.janvāris 2024 10:42
3 2 Atbildēt

Tad acīmredzot būsi pārsteigts, ka auto va'ditājiem nemainās absolūti nekas - bet gājējiem - būs jāiemācas valkāt astarojošas vestas utml. Bet vislielākie "cietēji" būs velosidpēdisti ... un tas var nonākt pie tā ka arī velo braucējiem būs OCTA !!!

0pis 9.janvāris 2024 10:50
1 1 Atbildēt

Maz ticams par velo-OCTA. Visā pasaulē (izņemot pavisam dīvainas vietas) cenšās cilvēkus no auto izdabūt laukā uz ietves, velo un sabiedriskajā. Tāpēc drīzāk jau pastiprināsies ierobežojumi un pātagas cirtieni auto vadītājiem. Nu tas tā, tīri pēc sajūtām. Varbūt būs groži zem astes elektro-velo un skūteru braucējiem - ātrums liels, kaut kā jāregulē.

WALA 9.janvāris 2024 11:01
7 1 Atbildēt

Nu uzliks papildu nodokli pie velo pirkšanas ... nav jau problēma izdomāt kaut kādu huiņu ... Pie mums tak normāli nevis mācīt lohiem uz ceļa uzvesties, bet uzkraut lohu dzīvību tiem kuri vismaz kaut ko par CSN zina ...

0pis 9.janvāris 2024 11:14
0 1 Atbildēt

Nu, paga - ja cilvēks izvēlas braukt ar lielu, smagu un ātru TL (auto), tad arī atbildība viņam lielāka. Viss loģiski. Īpaši pilsētā, kur daudz gājēju, velo, utt.

Uz slēgtām šosejām bez pievedceļiem un ar sienām malās, protams, auto būtu kā primārais transports.

WALA 9.janvāris 2024 11:19
14 1 Atbildēt

Nu ja un muļķis bez atstarjošas vestes/gaismas  uz ceļa protams ir visu citu problēma tikai ne paša loha ... 

Es tādus varētu un dŗikstētu sabraukt kādsu 20-30 gabalu pa gadu, pagaidām viņiem veicas ka kaut kā spēju saskatīt tos pašnāvniekus un izvairīties ...

uupis 9.janvāris 2024 11:27
0 3 Atbildēt

Slepkavnieciskas tieksmes WALA

Vernons 10.janvāris 2024 14:29
0 0 Atbildēt

Ūpi! Tu uz invalīdu karti pieteicies?

WALA 9.janvāris 2024 12:16
1 0 Atbildēt

Tā kā uupi - jā ja situācija līdz tam nonāks - muļķis tiks sists un iespējams pat nosists !

WALA 9.janvāris 2024 12:15
12 0 Atbildēt

Tu ārpus Rīgas vispār esi bijis ??? ja situācija līdz atm nonāktu - es ar savu ģimeni toc'neriskētu kaut kāda idiņa vietā. Pat tad ja kaut kādas muļķīgas sagadīšanās pēc man nebūtu taisnība un būtu "jāsēž" aiz restēm - man ir visāda veida aprdrošināšanas kas segs visu to ko vajadzēs, bet ja stulbeņa dēļ nositīšu savu ģimeni - kam nakuj tā nauda būs vajadzīga ???

0pis 9.janvāris 2024 13:22
1 1 Atbildēt

WALA baigi sacepies. Grūta gada nogale? Man arī kreņķi - saka, ka jaunajos vilcienos neesot vietu velo. Vai tikai dažas, bet rūmes nav, eja šaura un tās stikla durvis....

WALA 9.janvāris 2024 13:42
15 0 Atbildēt

Hmm, no kā tu nolasīji ka es sacepos ??? Bet citādi mani permanenti kaitina/ciest nevaru muļķību un stulbumu ... un es neesmu ne cilvēku ne zvēru "mīlis" ... tā galīgi nav mana lieta ...

uupis 9.janvāris 2024 14:11
0 1 Atbildēt

Un kā ar dieva bausli - tev nebūs nogalināt? Pajāt?

Vernons 10.janvāris 2024 14:31
0 0 Atbildēt

Kriminālprocesa Likuma 377. pants attaisnos! (Kad atsitās, tad ieraudzīju!)

S 9.janvāris 2024 19:51
1 0 Atbildēt

Nu varbūt wala nomedī to gājēju…

WALA 10.janvāris 2024 10:47
4 0 Atbildēt

Visam savs laiks, gan jau arī vecuma marazms mani panāks, un "medījums" neizpaliks ... ceru ka ne tik drīz, bet to prognozēt nav iespējams, jo nu "aukstas kājas" ir gadījies "noraut" ... labi bled ka līdz pretimbraucošā kravas auto puspiekabei esošā pusmetra pietika, kad pie Mārupes Rimi uz centrālās ielas - streipulis no tālākās trotuāra malas izklunkurēja apmēram  sekundes laikā manā turpat pusjoslā ... no spoguļa jams nu moš max 20 cm attālumā" kaut kā savācās un izmainīja trajektoriju ...

Es ar auto biju diezgan daudz pretējā joslā ... cik nu var lai kravas auto un es tur kaut kā savietotos ...

BMW 9.janvāris 2024 16:18
6 1 Atbildēt

Tagad tumsā bez vestes un luktura gājējs pārkāps bausli par pašnāvības aizliegumu!

WALA 9.janvāris 2024 14:52
1 1 Atbildēt

Man uz "dievu" pirmkārt pilnīgi pajāt.

WALA 9.janvāris 2024 14:53
42 1 Atbildēt

P.S. kā var droši vien labi tepat iAuto pamanīt - es visādām muļķībām neticu ... tajā skaitā, ka muļķus ir jāaizsargā pret viņu pašu "izvēli" ....

Krotow 9.janvāris 2024 11:25
4 0 Atbildēt

Sanāk ka gājēji pa ietvi arī nedrīkstēs parvietoties ātrak par 30 kmh?

650 9.janvāris 2024 15:04
2 1 Atbildēt

Ne, nututak zinkā.Ar kaut/ko ik pa laikam (regulāri) vajag novērst tā dēvēto Lohu uzmaanību/no. Vienkārši parunāt/Par!, radīt darbības redzamību,imitēt imitāciju un/vai iespaidot iespaidu. 

To, ka elektro skrejamsuudu ātrumu "vajadzīgs noteikt" 25km/h, mēs permanenti dzirdam nu jau aptuveni kādu 2,5to gadu.Bet (jo projām) tas/tā nava noteikts.Nava izdevies,saprotzinko to līdz galam tā Galēji Noteikt (GN). Nevar,saproties,vaituzinko, šhito para/normālo para-metru tik šitik vienkārši šhitā te paņemt un 1kārši un/vai 1reiz pa visāmreizēm Noteikt.Nee.Jā.

BMW 9.janvāris 2024 16:16
3 2 Atbildēt

Aizsargķivere skūterim obligāta, bet velosipēdam pat plastmasas maisiņu nevajag, lai sētnieks skrāpē smadzenes no trotuāra! Nu forši!

Un kur sodi par noteikumu neievērošanu? Nu ko tur dod tas aizliegums pedālim braukt pa pretējā virziena joslu, ja nav soda? Un ko nozīmē braukt ar vellapēdu pa visu brauktu ves paltumu? Tagad varēs braukt pa Barona vai Valdemāra ielas vidu uz 10km/h, lai visi aiz viņa velkas?

0pis 9.janvāris 2024 16:39
0 4 Atbildēt

Neviens tak nemīsies  pa Barona ielas bruģi labprātīgi, apmierinies. Bet pa Valdemāra lielākoties tāpat ir vilkšanās, tik vietumis var uzcelt.

felix65 9.janvāris 2024 19:49
13 1 Atbildēt

Tici man- mīsies. Uz simtgades svinībām 2 idioti pūlī iespraucās ar ričukiem vērot salūtu. Tā ir īpaša idiotu kasta. Un- Bolt hana. Gribi biznesu- dod līdzi ķiveri un mēs taču redzam kas ar tiem skūteriem notiek. Kurš gan gribēs vilkt galvā kaut kādu izvāļātu, utainu podu!

msh 9.janvāris 2024 20:30
8 2 Atbildēt

Velosipēdistam ir stipri mazāka iespējamība pārlidot pāri ragiem nekā skrejriteņa braucējam.

BMW 11.janvāris 2024 9:00
1 0 Atbildēt

Nu no tādas loģikas, ja nekrīt - tad ķiveri nevajag!

Tad jau likumā jāieraksta, ka ir aizliegts krist, ja nokrīt, tad jāmaksā sods!

John 9.janvāris 2024 18:45
1 1 Atbildēt

Vai tad Rīgā par maz avāriju? Kurš nokontrolēs, ka šie nepamatoti vai nepareizi nelien uz ceļa?

Vernons 10.janvāris 2024 10:36
0 3 Atbildēt

Jelgavas ielā pusaudze izgāja uz ielas, par Savu muļķību samaksājot ar Savu Dzīvību! Piespēlēja nelaimi vēl diviem!

uupis 10.janvāris 2024 12:12
0 0 Atbildēt

Beidz dzīt sviestu un stāstīt ka Gājēju pārejas ir tikai smukumam!

Vernons 10.janvāris 2024 14:23
0 1 Atbildēt

Gājējam, bez apstāšanās, tālāk soļot aizliegts! Apstājies, pārliecinies par Savu drošību, un tad kāp uz gājēju pārejas!

uupis 10.janvāris 2024 17:40
0 0 Atbildēt

Par gājēju viss skaidrs!

Tu man pastāsti KAS JĀDARA AUTOVADĪTĀJAM redzot zebru?

Vernons 10.janvāris 2024 22:41
0 0 Atbildēt

Es izdaru! Bet Tu lūdzu "nepotē", ka gājējam ir "priekšroka"! Gājējam ir unikāla iespēja apstāties pirms katra spertā soļa! Lai groza galvu!

Vernons 9.janvāris 2024 18:47
3 0 Atbildēt

Kad atsitās, tad ieraudzīju!

:-) 10.janvāris 2024 11:30
1 0 Atbildēt

Pareizi, tā ir kad neskatās kustības virzienā un neievēro CSN prasības.

Vernons 10.janvāris 2024 14:25
0 0 Atbildēt

Tādi, kā Tu, ātri nonāk cietēja lomā! Tu pēc dabas esi upuris! Neveiksminieks...

sviesc 10.janvāris 2024 14:21
0 0 Atbildēt

Brīvprātīgā kārtā tādas jau ir pieejamas un nopērkamas jebkuram velo braucējam. Ja vien nav žēl šķirties no apmēram 40eur gadā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

ASV plosās tornado; "vētru mednieki" tiem seko (+ VIDEO) 3

Neraugoties uz policijas brīdinājumiem, cilvēki, kas sevi dēvē par Storm Chaser (vētru mednieki) izmanto automašīnas, lai postošajai dabas stihijai nonāktu pēc iespējas tuvāk. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO) 8

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 4

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti