Dacia parāda ar ko brauks Dakāras rallija 2025.gada sacensībās (+ FOTO) 3

 

Foto: Dacia

Dacia | 30.janvāris 2024 12:34

Šodien Dacia atklāj Sandrider – prototipu, ar kuru no 2025. gada Dacia Sandriders komanda brauks Dakāras rallijā un Pasaules rallijreida čempionātā.

Turpinot savus centienus pārdefinēt nepieciešamāko, Dacia – zīmols ar savvaļniecisko garu – no 2025. gada piedalīsies Dakāras rallijā un Pasaules rallijreida čempionātā. Sacensībām dažās no pasaulē sarežģītākajām un skarbākajām ainavām, Dacia atklāj savu kandidātu Sandrider – prototipu, kurš izstrādāts uzvarai.

Iedvesma gūta no Manifesto konceptautomobiļa, kuru 2022. gadā atklāja Dacia jauno ideju laboratorija, tomēr Sandrider ir pilnīgi jauns automobilis, kurš izstrādāts tieši rallijreidiem. Tas tapis, liekot lietā Renault Group un Apvienotās Karalistes uzņēmuma ar specializāciju autosportā Prodrive pieredzi.

Sandrider tika izstrādāts saskaņā ar Dacia izslavēto pieeju koncentrēties uz pašu nepieciešamāko autosportā – veiktspēju un uzvaru. Šis inovatīvais prototips gudri izmanto visas Ultimate T1+ kategorijas noteikumos piedāvātās iespējas, koncentrējoties galvenokārt uz izveicību un svaru. Tas pilnībā apmierina gan pilota, gan stūrmaņa svarīgākās vajadzības – viņi jau no paša sākuma aktīvi iesaistījās prototipa izstrādē. Pašā projekta sākumā un vēlāk daudzās pārbaudes sesijās piloti un stūrmaņi gan dizaineriem, gan inženieriem piedāvāja savu plašo pieredzi un zināšanas, lielākoties, praktiskajās dizaina sesijās izmantojot virtuālo realitāti.

Sandrider ir ļoti īpašs Dacia automobilis, tomēr joprojām Dacia – stingri turoties pie zīmola pamatvērtībām.

STILĪGS, SVARĪGĀKAJĀ BALSTĪTS DIZAINS

Sandrider lakonisko eksterjeru veidojuši Dacia dizaineri, uzreiz ķeroties pie svarīgākā. Automobilim ir tikai tie virsbūves paneļi, kuri uzskatāmi par absolūti nepieciešamiem. Nav nekādu dekoratīvu vai nevajadzīgu detaļu, un protams, īpašs uzsvars likts uz aerodinamiku.

Īstenojot zīmola pieeju koncentrēties uz pilotu un stūrmaņu svarīgākajām vajadzībām, īsais, peldošais motora pārsegs veidots slīpi, pazūdot no apkalpes redzeslauka. Arī pretatspīdumu krāsa, kas izmantota uz vadības paneļa augšējās daļas – šis paņēmiens aizgūts no aviācijas nozares – nodrošina optimālu redzamību.

Automobiļa salonā Dacia dizaineri un inženieri īpašu uzsvaru likuši uz pilotu un stūrmaņu vajadzībām, paradumiem un ierobežojumiem. Sandrider modulārais vadības panelis ergonomiku un noteiktu funkciju izkārtojumu ļauj pielāgot atbilstoši katra apkalpes locekļa prasībām.

ROBUSTS UN BRĪVAI DABAI PIEMĒROTS DIZAINS

Dakāra un citi rallijreidi ir vieni no pasaulē skarbākajiem autosporta pasākumiem. Šī iemesla dēļ Sandrider bija vajadzīga pieeja, kas Dacia robusto, brīvai dabai piemēroto koncepciju noved līdz galējībai.

Tas nozīmēja nostiprināt automobili ar stabilizētu apakšējo rāmi un buferiem, dubulto sviru balstiekārtu un 4x4 piekari, kas būvēta, ievērojot rallijreida braucienu nogurdinošās prasības. Inovatīva elektriskā sistēma pat vissarežģītākajos apstākļos saglabā optimālu jaudu visiem borta piederumiem.

Paraugoties tālāk par šīm fundamentālajām dizaina iezīmēm, Sandrider robustā, brīvai dabai piemērotā pieeja aptver arī aspektus, kuri varētu šķist nenozīmīgi, tomēr apkalpei būtiski atvieglo dzīvi.

Piemēram, Sabelt sēdekļi apšūti ar īpašu antibakteriālu audumu, kas pats regulē mitrumu. Rezerves riteņi nav nosegti, lai būtu ērtāk tos pārvietot. Apkalpe var arī ātri piekļūt borta instrumentiem – kaste nav jāatver.

Pie citiem piemēriem minama magnētiskā plāksne, kas iebūvēta Sandrider virsbūvē, lai riteņu stiprinājuma skrūves nepazustu smiltīs. Šo ieteikumu rosināja komandas pilotu pieredze, un tas tika īstenots, liekot lietā Dacia izslavēto atjautību.

Sandrider ir jaunās paaudzes BF Goodrich riepas, kas nodrošina optimālu saķeri jebkāda veida apvidū un maksimālu izturību pret triecieniem un caurduršanu.

EKOLOĢISKA UN GUDRA PIEEJA

Dacia ir apņēmies būt pirmais, īstenojot cenas ziņā pieejamu dekarbonizāciju, un ir pilnībā gatavs realizēt Dakāras un citu rallijreidu organizatoru ieceri padarīt autosportu ilgtspējīgāku.

Inženieri pielika īpašas pūles, lai padarītu šo automobili vieglāku un samazinātu degvielas patēriņu. Sandrider kopējais svars ir par aptuveni 15 kg mazāks nekā līdzīgiem prototipiem. Tas panākts, izmantojot vieglāku cauruļveida šasiju, atbrīvojoties no liekiem virsbūves paneļiem un citos paneļos izmantojot oglekli. Dizaineri aizvāca arī visas dekoratīvās iezīmes, savukārt inženieri izvēlējās kompaktāku un vieglāku dzinēju. Lai optimizētu vilces un dinamikas veiktspēju, svara sadalījums starp priekšdaļu uz aizmugurējo daļu būtiski pārvirzīts uz priekšu.

Turklāt, lai samazinātu degvielas patēriņu, vienlaikus uzlabojot veiktspēju, īpašs uzsvars likts uz aerodinamiku. Inženieriem izdevās samazināt frontālo pretestību par 10 % un cēlējspēku par 40 %, salīdzinot ar līdzīgiem prototipiem. Savā darbā viņi īpašu uzmanību veltīja gaisa ieplūdes vietām, kas dzesē dzinēju.

Karstuma pārvaldībai ir izšķiroša nozīme ekstremālajos apstākļos, kādi ir Dakārā un citos rallijreidos. Lai saglabātu zemu temperatūru salonā, Sandrider dizaineri izmantoja infrasarkanos starus atstarojošus pigmentus, kas iestrādāti tieši automobiļa virsbūves oglekļa paneļos.  Šis process ir iesniegts patentēšanai. 

Sandrider dzinēju darbina ar sintētisko degvielu no Aramco. Tas ir vienkāršs, lēts risinājums ietekmes uz vidi mazināšanai. Aramco izstrādātās sintētiskās degvielas ražošanā iegūst atjaunojamo ūdeņradi un izolē CO2, nodrošinot degvielu, kas rada mazāk oglekļa dioksīda izmešu un ir saderīga ar mūsdienu dzinējiem. Dacia zīmolam Dakāras rallijs ir ideāla vieta šīs tehnoloģijas izmēģināšanai.

AUTOSPORTA DEBIJA PLĀNOTA OKTOBRĪ

Šodien atklātajam Sandrider sāksies ilgstoša izstrādes pārbaužu sērija dažādās valstīs. Tā autosporta debija notiks Pasaules rallijreida čempionāta (W2RC) Marokas posmā Rallye du Maroc 2024 no 2024. gada 5. līdz 11. oktobrim.

Dacia Sandriders – Dacia oficiālā W2RC komanda 2025. gadā sacentīsies savā pirmajā Dakāras rallijā un citos Pasaules rallijreida čempionāta posmos.

Dacia Sandriders pulcē trīs apkalpes, apvienojot pieredzi, talantu un aizrautību.

49 gadus vecais franču rallija pilots Sebastjēns Lēbs (Sébastien Loeb) laika posmā no 2004. līdz 2012. gadam Pasaules Rallija čempionātā uzvarēja deviņas reizes pēc kārtas. Viņš ir autosporta visveiksmīgākais pilots un bieži tiek uzskatīts par visu laiku dižāko rallija pilotu. Sebastjēns Lēbs Dakārā piedalās kopš 2016. gada. Viņa partneris būs stūrmanis Fabiēns Lurkjē (Fabian Lurquin).

32 gadus vecā rallija pilote Kristīna Gutjeresa Herero (Cristina Gutierrez Herrero) ir vadošā pozīcijā bezceļa rallija sacīkstēs. No 2017. līdz 2024. gadam viņa ir piedalījusies jau astoņos Dakāras rallijos. 2021. gadā Kristīna ieguva bezceļa rallija Pasaules kausu T3 kategorijā. 2024. gada janvārī viņa kļuva par otro sievieti, kas uzvarējusi Dakāras kategorijā (Challenger), pēc Jutas Kleinšmites (Jutta Kleinschmidt), kura kopumā bija pirmā. Kristīnas stūrmanis būs Pablo Moreno Ueti (Pablo Moreno Huete).

Nasers Al-Atija (Nasser Al-Attiyah) ir pieckārtējs uzvarētājs rallijkrosa Pasaules kausā un divkārtējs uzvarētājs Pasaules rallijreida čempionātā. Viņš ir īsta Dakāras leģenda, kas šajās iespaidīgajās sacīkstēs ir uzvarējis piecas reizes. Katrā apkalpes komandā pilots ir tas, kurš izvēlas stūrmani. Nasers paziņos par jaunumiem, kad būs īstais laiks.

SANDRIDER GALVENIE PARAMETRI

·         FIA (Starptautiskās automobiļu federācijas) klase – Ultimate T1+

·         Šasija – cauruļveida

·         Virsbūve – oglekļa šķiedras

·         Dzinējs – V6, 3 litri, twin-turbo, tiešā iesmidzināšana

·         Maksimālā jauda – 265 kW / 360 efektīvās jaudas pie 5000 apgr./min

·         Maksimālais griezes moments – 539 Nm pie 4250 apgr./min

·         Transmisija – 4X4

·         Pārnesumkārba – sešu ātrumu, secīgā

·         Priekšējā / aizmugurējā balstiekārta – dubultā sviru

·         Atsperes gājiens – 350 mm

·         Riteņi – 17 collu alumīnija

·         Riepas – BF Goodrich, 37 collas

·         Garums x platums x augstums: 4140 x 2290 x 1810 mm

·         Garenbāze – 3 000 mm

·         Priekšējā / aizmugurējā pārkare – 590 / 550 mm

 

 

 

 

 

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
juriz 31.janvāris 2024 8:28
1 1 Atbildēt

Kāpēc bildē vw?

Tapec 31.janvāris 2024 10:00
1 0 Atbildēt

Ka te ir ūdens liešanas vietne kurā rakstus štancē studenti.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO)

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 2

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 5

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti