Telefonkrāpnieki sākuši izmantot mākslīgo intelektu reāllaika tulkojumam sarunai latviešu valodā (+ VIDEO) 18

 

Foto: Publicitātes foto

Bite | 3.februāris 2024 18:57

Strauji attīstoties jaunākajam telefonkrāpniecības veidam, proti, mākslīgā intelekta robotzvaniem, noziedznieki nupat panākuši, ka mākslīgā intelekta rīki spēj nodrošināt zvanus, kur sarunas teksts tiek tulkots tieši zvana laikā, informē IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite”.

Tas nozīmē, ka telefonkrāpnieki, izmantojot mākslīgā intelekta rīkus, var uzturēt “dzīvu” un dinamisku sarunu ar zvana saņēmēju, ne vien uzdodot dažādus jautājumus, bet arī ātri pielāgojoties un atbildot uz tiem latviešu valodā, pat nepārzinot latviešu valodu. Mākslīgā intelekta rīki nodrošina, ka runātais uzreiz tiek pārtulkots attiecīgajā valodā.

“Kā tika prognozēts, 2024. gads iezīmēs jaunu telefonkrāpniecības veidu pieaugumu, izmantojot mākslīgo intelektu. Ja vēl pirms neilga laika runājām par mākslīgā intelekta robotzvaniem, kad “robots” uzdod jautājumus cilvēkam pēc ieprogrammētiem norādījumiem, tad šobrīd, izmantojot dažādas mākslīgā intelekta rīku platformas, novērojama jauna telefonkrāpniecības metode - saruna ar cilvēku, kuras laikā mākslīgais intelekts nodrošina tiešu tulkojumu. Proti, kad zvans nonāk pie cilvēka, viņš vairs nesastopas ar ieprogrammētiem, iepriekš sagatavotiem jautājumiem, tā vietā tiek veidota dzīva saruna, ņemot vērā abu sarunas dalībnieku runāto, vaicāto u.tml.,” uzsver Reinis Pudāns, “Bite” Iekšējās drošības procesu vadītājs.

Šajā audio piemērā telefonkrāpnieks runā ar zvana saņēmēju savā dzimtajā valodā, kas visdrīzāk ir citas valsts valoda, un ar mākslīgā intelekta rīku palīdzību nodrošina reāllaika tulkojumu raitai sarunai latviešu valodā. Piemērs ļauj secināt, ka balss izklausās ļoti dabiska, turklāt šī balss ar katru šādu zvanu tiek “uztrentēta” un kļūst arvien cilvēcīgāka, kas ir klasiska mākslīgā intelekta pieeja darbam ar informāciju un tās apstrādi.

R.Pudāns papildina: “Lai pasargātu sevi no šāda veida telefonkrāpniecības gadījumiem, ir svarīgi būt vērīgiem un rūpīgi pārdomāt, ar kādiem datiem dalāmies un kā kopumā reaģējam uz zvaniem no nezināmiem numuriem. Būt informētiem un uzmanīgiem ir efektīvākais veids, kā sevi pasargāt un novērst krāpniecības mēģinājumus, pat, ja tas nozīmē nekavējoties pārtraukt sarunu.”

“Bite” jau šī gada sākumā informēja, ka Latvijā aktivizējies jauns telefonkrāpniecības veids – mākslīgā intelekta robotzvani latviešu valodā, kas tiek veikti, izmantojot mākslīgā intelekta balss klonēšanas tehnoloģiju. Šo zvanu veikšanai tiek izmantotas iepriekš internetā ierakstītas īstu cilvēku balsis, kas tiek apstrādātas ar īpašu MI programmatūru, radot imitētas balsu versijas. Paredzams, ka arī šādu telefonkrāpniecības zvanu īpatsvars šogad tikai palielināsies.

 
Visi komentāri
 
Krotow 3.februāris 2024 19:33
2 2 Atbildēt

Vienkārši nerunā ar šiem zvanītājiem. Bet piezvani uz banku un pasaki ka no tāda numura kāds zvana un uzdodas par bankas darbinieku. Viņi jau zinās vai tas ir viņējais vai nē.

core 3.februāris 2024 22:35
5 0 Atbildēt

Kāpēc? Parasti ir diezgan jautri ar viņiem parunāt, parasti gan beidzas ar to, ka zvanītājs dusmīgs nomer klausuli.

Krotow 4.februāris 2024 21:55
2 0 Atbildēt

Ja ir laiks viņus trollēt. Taču ja tāds pid.... zvana kad esi darba sarunā vai veikalā pie kases, atliek pasītīt uzreiz.

650 3.februāris 2024 21:17
5 1 Atbildēt

Kā mākslīgā intelekta (un telefona sakaru) izgudrotāji (ražotāji) nodrošina, lai viņu izgudrotie rīki nenonāk noziedzīgu personu (bandītu) rīcībā?

Krotow 3.februāris 2024 21:40
11 1 Atbildēt

Viņiem tas nav jādara. Vnk jāmaina likumdošana un spamerus un datu zagļus publiski jāsazāģē ar motorzāģi. Problēma saruks ļooooti ātri.

650 3.februāris 2024 21:56
3 0 Atbildēt

Pag, bet KAM tad īsti ir kas jāmaina? Varbūt ka Likum devēji "nezin", kas notiek pasaulē un kādus likumus viņiem būtu jāizdod? Ātom bumbas izstrādātājam vai viņa darbadevējiem arī nebij nekādu lieku blakuspienākumu?

Līdzīgi kā radaru ieviesēji nezināja, ka notiek principā nelikumībga darbība, kad par vienu un to pašu pārkāpumu sods ir jāmaksā bezgalīgu skaitu reižu vienas diennakts laikā? Kur liekā nauda, un kad to atdos (lohiem) "atpakaļ"?

links 6.februāris 2024 21:23
0 0 Atbildēt

Interesanti gan, vēsturi mācoties, zagļiem cirta rokas nost, noziedzniekus sūtīja katorgā līdz pašai Austrālijai. Kāra, dedzināja, sprauda uz mietiem. Vai tas diži mainīja cilvēku paradumus?

0pis 4.februāris 2024 9:50
3 0 Atbildēt

Jā, jā, man vakar zvanīja Rimševica balss un prasīja kodus. Bet es tak zinu, ka viņš  nevar zvanīt vakaros un sarunā neielaidos.

wons 4.februāris 2024 11:56
2 0 Atbildēt

Krievu - Latviešu valodā ? Reālā laikā?

Pļurkt 4.februāris 2024 15:58
1 1 Atbildēt

Vismaz video ir dzirdams ārkārtīgi dīvains akcents, kuru nav iespējams saistīt ne ar vienu valodu!!

Vai tas kādam neliekas aizdomīgi??

imzz 4.februāris 2024 19:33
3 0 Atbildēt

Tas akcents laikam domāts "pensionēta latviešu policista" akcents un speciāli tāds uzstādīts. Bet uzkrītošas ir pauzes, kuras seko pēc jautājumiem, jo atbildi vajag saprast un noprocesēt.

imzz 4.februāris 2024 19:25
2 0 Atbildēt

Diezgan savādi, ka "mākslīgais intelekts atkārto pēdējā laikā latviešu valodu apsēdušo indevi visu lauku spraust iekšā nevajadzīgos "šis te, ar šo te, šie te" : ( šis te )  numurs, ( šie te ) dati un tamlīdzīgi.

650 4.februāris 2024 21:12
3 0 Atbildēt

Tas drošvien ir tulkojums no beidzamlaiku plaši iespraužamā iespraudjēdziena "vot smotri".

0pis 5.februāris 2024 10:48
3 0 Atbildēt

Skaidrs, ka tie ir krievu boti! Latvietis runās pareizi un teiks "šitentas"

Es jau 5.februāris 2024 1:27
1 0 Atbildēt

Es jau sāku domāt, kāpēc mans mazdēls man zvan, ka ir iekļuvis nepatikšanās un sauc mani par vecmāmiņu, kaut gan man ir 27 gadi un esmu vīriteis.

Krotow 5.februāris 2024 11:35
6 0 Atbildēt

Dēļ genderisma "popularitātes" mūsdienās viss iespējams 😄

Pļurkt 5.februāris 2024 13:07
0 0 Atbildēt

Interesanti vai boti arī dēļo, jeb tas ir "tīra" latvieša zīmogs?

Citiem vārdiem sakot vai boti arī tik veiksmīgi prot kropļot latviešu valodu?

Viencexpercs 5.februāris 2024 9:30
2 0 Atbildēt

dabiskā atlase darbojas arī finanšu jomā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Cadillac izstrādājis elektrisku krosoveru Ķīnas tirgum

Modelis Optiq paredzēts Ķīnas tirgum, taču vēlāk Cadillac to plāno pārdot arī ASV. Lasīt vairāk

 

Saeima palielina sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem 21

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, ar kuriem tiek palielināti sodi par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Lasīt vairāk

 

No 10 līdz 80 procentiem 10 minūtēs: Polestar testē super ātru uzlādi 13

Inženieriem izdevies atrast risinājumu īpaši ātram uzlādes procesam, kas ievērojami samazinās laiku, kas šobrīd jāpatērē gaidot kamēr uzlādēsies jūsu elektroautomobiļa akumulators tālākajam ceļam. Lasīt vairāk

 

Gaisa pilis vai reāls plāns? - EM izvirzījusi mērķi līdz 2035.gadam Latvijas IKP palielināt līdz 83 miljardiem eiro 9

Ekonomikas ministrija (EM) ir izvirzījusi mērķi līdz 2035.gadam panākt, lai Latvijas IKP sasniegtu 83 miljardus eiro, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātajā informatīvajā ziņojumā par Latvijas ekonomikas attīstību, ko otrdien konceptuāli skata valdībā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti