Deputāti konceptuāli vienojušies, ka jāparedz kriminālatbildība šoferiem par vairāk nekā 1,5 promilēm alkohola reibumā 77

 

Foto: Ilustratīvs attēls

Nozare.lv | 16.oktobris 2018 16:36

Saeimas Juridiskā komisija šodien konceptuāli vienojās, ka ir nepieciešams paredzēt kriminālatbildību šoferiem, kuri vada automašīnu, esot vairāk nekā 1,5 promiļu alkohola reibumā, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Šīs izmaiņas saistītas ar galīgajam lasījumam parlamentā atbalstīto Administratīvās atbildības likuma projektu, kas paredz būtiskas izmaiņas administratīvo pārkāpumu izskatīšanā.

Tā kā līdz ar likumprojekta pieņemšanu notiks atteikšanās ar no administratīvā aresta piemērošanas, Saeimas deputāts Andrejs Judins (V) pauž bažas, ka pēc 2020.gada dzērājšoferiem administratīvā aresta vietā varētu tikt piemērots vieglāks sods.

Judins ierakstā vietnē "twitter" norāda, ka ka pašlaik saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu dzērājšoferiem piemēro administratīvo arestu, naudas sodu un transportlīdzekļa vadītāja tiesību atņemšanu.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvji komisijas sēdē kā risinājumu esot piedāvājuši nodarījumu kriminalizēt. "To var akceptēt, tomēr ir bažas, vai tas nenozīmēs nosacītu sodu vai piespiedu darba piemērošanu," norāda politiķis, norādot, ka nedrīkst samazināt pašlaik paredzēto soda bardzību.

Juridiskā komisija aicināja TM, Iekšlietu ministriju un Satiksmes ministriju līdz nākamā gada 1.maijam sagatavot un iesniegt Ministru kabinetā projektu Krimināllikuma grozījumiem.

Tieslietu ministrija atbalsta atsevišķu pārkāpumu, kas ir saistīti ar automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promili, kriminalizēšanu, aģentūru LETA informēja informēja TM. Izstrādājot jauno regulējumu, ir svarīgi nodrošināt, ka personām netiks piemēroti vieglāki sodi nekā tas ir pašlaik, norāda ministrijā.

TM vērš uzmanību, ka pēc jaunā Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanās dzērājšoferim varēs konfiscēt transportlīdzekli - pašlaik šādas iespējas nav.

Saeimas Preses dienestā norādīja, ka spēkā esošais Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss ir padomju laika mantojums un grozīts vairāk nekā 150 reizes. Liela daļa no pašlaik administratīvo pārkāpumu sistēmā identificētajām problēmām ir saistāmas ar neskaidru un neefektīvu normatīvo regulējumu, teikts likumprojekta anotācijā.

"Juridiskā komisija, Krimināltiesību politikas apakškomisija un Tieslietu ministrija ir noslēgusi apjomīgu darbu pie jauna un mūsdienīga administratīvās atbildības normatīvā regulējuma. Līdz ar to 2020.gadā spēku zaudēs padomju laikos pieņemtais Administratīvo pārkāpumu kodekss. Administratīvo pārkāpumu lietas varēs izskatīt efektīvāk un īsākā laika periodā," pēc sēdes sacīja Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Jaunā likuma projekta mērķis ir aizsargāt pastāvošo tiesisko iekārtu, tai skaitā sabiedrības intereses, noteikto pārvaldes kārtību, sabiedrisko kārtību, kā arī nodrošināt ātru un efektīvu administratīvā pārkāpuma procesu, teikts likuma projektā.

Administratīvos pārkāpumus, par tiem piemērojamos sodus un amatpersonu kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā paredzēts noteikt attiecīgo nozaru likumos vai pašvaldību saistošajos noteikumos. Nozares regulējošajos likumos varēs noteikt arī iestāžu pakalpojumu saņemšanas un citus ierobežojumus administratīvi sodītajām personām, kuras izvairās no soda. Jau pašlaik ir veikta virkne grozījumu nozaru likumos, lai iestrādātu tajos normas, kas iepriekš iekļautas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Jaunais administratīvās atbildības regulējums paredzēs būtiskas izmaiņas administratīvo sodu sistēmā. Plānots, ka turpmāk naudas sods un aizrādījums būs vienīgie pamatsodi, kā papildsodu varēs piemērot tiesību atņemšanu un tiesību izmantošanas aizliegumu. Tādējādi paredzēts atteikties no tāda soda veida kā administratīvais arests, ņemot vērā šādas sankcijas krimināltiesisko raksturu un no pašreizējām sistēmas pretrunām izrietošās tiesvedības Satversmes tiesā.

Likuma projekts paredz arī uzlabot naudas sodu piespiedu izpildes procesu, jo patlaban liela daļa lēmumu par administratīvo sodu uzlikšanu netiek izpildīti un nesamaksāto sodu apmērs sasniedz vairākus desmitus miljonu eiro, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Kā viens no risinājumiem sodu efektīvākai iekasēšanai būs liegums sodu nemaksātājiem saņemt konkrētus pakalpojumus. Piemēram, jau pašlaik personas, kas nav samaksājušas sodu par pārkāpumiem ceļu satiksmē, nevar veikt transportlīdzekļa tehnisko apskati.

 
Visi komentāri
 
kasinsh79 16.oktobris 2018 16:45
13 9 Atbildēt

Juhuuuu Es teiktu, tas būs ar nopietnām sekām vairumā uzņēmumu - zibenīgi ar kāju pa t.irsu arī prom no darbavietas, jo pārsvarā nevienam nevajag krimināli sodītus darbiniekus.

msh 16.oktobris 2018 18:04
2 2 Atbildēt

Tavā darbavietā, iespējams, tā arī būtu, un tevi tādā gadījumā patriektu - bet vispār atver acis - valstī ir darbaspēka trūkums, to tik kaut kādā papīru smērēšanas kantorī varētu izdomāt - atlaist vai nepieņemt cilvēku dēļ kriminālsodāmības - mašīnas vadīšanas dzērumā - neuztraucies, ražošanas uzņēmumos tādus ņems atplestām rokām, ja vien spēs kaut cik normāli strādāt.

Kārlis 16.oktobris 2018 21:43
5 6 Atbildēt

Par promilēm es pilnīgi piekrītu.

Taču manuprāt kriminālatbildība ir viennozīmīgi jāparedz arī tad, ja auto ir uzstādītas lētas čainatown riepas, vecas, vai ar neatbilstošu protektora dziļumu un, vai marķējumu, jo kādēļ man būtu jājūtas apdraudētam no dažiem pajoliņiem, kuri uzskata "quatrai fantastisks paatrinājums, nu un ganjau sabremzēšos"...

msh 16.oktobris 2018 23:29
1 1 Atbildēt

A kā tu pēc fabrikas atrašanās vietas vai pēc riepas ražošanas gada spēj noteikt tās darbaspējas?

Kārlis 17.oktobris 2018 6:17
4 2 Atbildēt

Nu pirmkārt jau nodilums. Otrkārt, riepas vecums ir redzams, un pilnīgi pofig, ka vien stur viņas sev gultā blakus guldijis un katru rītu devis rīta apskāvienu, lai tikai censtos saglabāt riepu "svaigu".

Par lēto čainatown galu, jā tas būtu grūtāk, jo būtu jāievieš kaut kādas testēšanas metodes utt.

msh 17.oktobris 2018 12:37
3 2 Atbildēt

Ko nozīmē "riepas vecums ir redzams"? Ja pārāk lielas rocības un apēstā krutuma dēļ nekad nav bijusi darīšana ar dažādām vecākām riepām, un tādēļ jāskandina kaut kur internetā salasītas frāzes - atslābsti. Es nesen pacentos noplēst 15 gadus vecas hakapeliitas - jā, uz aci varēja redzēt ka gumijā ir mikroplaisas, bet tās riepas acīmredzot bija labi uzglabātas [es tās nopirku 10 gadus vecas, un no manā īpašumā esošajiem 5 gadiem tās gandrīz visu laiku pavadīja vēsā, tumšā, ne pārāk sausā telpā] un uzvedās pieņemami. Nemaz nevarēja salīdzināt ar vienām 10 gadus vecām vissezonenēm, kuras man viens atdeva, un kuras bija tik cietas, ka mēģinot tās uzmontēt, radās problēmas...

Ak jā, un ko darīt ja nestrādā pa taksistu vai picu piegādātāju, un nespolē, nerausta roceni utt, un līdz ar to riepu nodilums nav tāds, lai tās pa tiem ieteicamajiem 6 gadiem noplēstu? Manas muteres iepriekšējais ziemeņu komplekts [pirms diviem gadiem nopirkām jaunas westlake] bija gājis 9 gadus, esošais vasareņu komplekts tika pirkts jauns pirms 12 gadiem, šī gan tam būs pēdējā sezona - mainīt labas riepas tikai tāpēc ka riepu tirgotāji, wannabegonščegi un picu piegādātāji saka ka vajagot ātrāk?

Kārlis 17.oktobris 2018 16:18
2 3 Atbildēt

Vienīgais, kurš šeit uzvelkās esi tu - mazulis ponijs...

Riepas izgatavošanas datums redzams uz pašas riepas!

Tādēl, jau tas riepas vecums tur tiek norādīts, jo cilvēks kurš neko nesaprot no auto un tādu ir vairums, vēlas iepist kapeiku un nopērk lietoas iespējams ļoti vecas riepas, kuras nebūs, kā tavas hakapelitas (lai gan šeit es deru uz 100%, ka jaunai tādai riepai saķeres īpašības ir krietni labākas par to veco grauzdiņu, tu vienkārši neesi salīdzinājis),un kād\e\l ccitiem būtu jāmin? Hmm nez manam kaimiņam kapeikpisējasm šogad trāpījās labās vecās riepas, vai sliktās vecās riepas?

Ko darīt, ja nevari nobraukt riepas? Pārdod! Pārdod tam, kurš var viņas nobraukt, un paņem jaunas. Tieši tik vienkārši. A tie kuri tirgo visādus lisās un vecās riepas ir tik pat galvā pisti, cik tie kuri tās pērk un montē uz saviem auto...

Saproti vienu - skaidrs, ka ar vecu 20 gadīgu riepu VAR pabraukt, kā ziemā tā vasarā, bet tad nevajag te pie katra avārīju video tēlot pārgudros, ja tajā pašā laikā vienam no galvenajiem drošibas faktoriem, tiek burtiski uzspļauts. Sak, nu patestēšu savas vecās mizas, būs ok, vai nebūs, tad jau manīs.

Veinreiz tavu sievu, vai bērnu šitāds testētājs nonesīs(protams cerams, ka nē, tas ir tikai piemērs), tad zināsi visu par riepām. Viena lieta ir braukt ļoti uzmanīgi, cita lieta ir tad, kad kāds, vai varāki lohi apkārt uztaisa avārījas situāciju, kur šai tavai riepai var būt izšķirošā nozīme.

msh 17.oktobris 2018 18:37
1 1 Atbildēt

Paga, tu te pāris postus atpakaļ gribēji kriminālatbildību par vecām riepām - sanāk ka manas mašīnas riepas kontrolēs, kā tu saki, "cilvēki kas neko nesaprot no auto", ja jau manu riepu spējas jānosaka pēc trīs vai četriem uz riepas sāna esošiem cipariņiem?

Un kāda iksa pēc jāmaina riepas mainīšanas pēc, vēl tās kādam cenšoties pārdot? Ko tu lobē - riepu tirgotājus vai servisus?

Kārlis 18.oktobris 2018 1:22
1 1 Atbildēt

Kā to saprast, neko nesaprot no auto? Lasīt proti?

Es taču teicu, ka nafig man būtu jāriskē ar savu drošibu tikai tādēl, ka Tu izdomāji braukt ar vecām pastalām? Veca riepa - nafig uzreiz kriminālatbildība, kriminālatbildību vajadzētu peišķirt arī tiem kuri tos šuda dpf ir izgriezuši...

Neko es nelobēju (pāķu uzskats, ka kāds nepārtraukti kaut, ko lobē) Pats taču teici, ka 10 gados neesi spējigs vienu riepu komplektu nobraukt, tad es tev paskaidrošu vēlreiz.

NAFIG man būtu jāriskē ar drošibu tikai tādēļ, ka tev ŠĶIET, ka ir ok? Ja paši riepu ražotāji atzīst, ka riepai paliekot vecākai tā zaudē savu veiktspēju.

Bradypus 17.oktobris 2018 8:50
29 4 Atbildēt

Interesanta tava sajūsma. Noteikti tava ģimene jutīsies drošāk, ja tiks palielināts apkārt bez darba klīstošu kriminālu alkoholiķu skaits.

kasinsh79 17.oktobris 2018 8:56
5 20 Atbildēt

Es un mana ģimene noteikti justos labāk, ja kaut kā tāda dēļ tauta tomēr pārstās dzert un pēc tam sēsties pie stūres (apdraudot citus), lūk, kur stāsta morāle. Krimināllieta vairumu tomēr piebremzēs.

Bradypus 17.oktobris 2018 9:33
30 16 Atbildēt

Naivs un dumjš esi. Atkarību sods nepiebremzēs - acīmredzot tev nav na mazākās nojausmas, kas ir atkarība. Tādēļ esi sajūsmā par ideju slimu cilvēku padarīt par noziedznieku, tā vietā, lai ārstētu.

kasinsh79 17.oktobris 2018 9:43
4 15 Atbildēt

Būtu jel turējis savu klabekli ciet

Bradypus 17.oktobris 2018 11:07
4 0 Atbildēt

Pamēģini pieturēt savējo, sodītkāro.

GB12 17.oktobris 2018 11:07
7 1 Atbildēt

Tad tu saki, ka sodīt nevajag?

Bradypus 17.oktobris 2018 11:27
10 1 Atbildēt

Es saku, ka jānovērš cēloņi, nevis jāsoda slimus cilvēkus par sekām. Sodītkāre ir diezgan plaši sastopama, bet tā nav ceļš uz risinājumu. Sabiedrībai ir jāuzņemas sava daļa atbildības par to, ka tās loceklis ir kļuvis par alkoholiķi, nevis jāalkst pēc sodīšanas, kad šis cilvēks ir piesēdies pie stūres. Ja alkoholiķis nesēžas pie stūres, tad, tavuprāt, viss ir labi un pareizi un nekādas problēmas nav?

msh 17.oktobris 2018 12:45
18 11 Atbildēt

Te nu ir jāpiekrīt bradypus, nu tur par to lai kasiņš aizver savu klabekli. Tiešām viņš ir naivs un dumjš, bet nu ir saprotams - apgrozoties vidē, kur darbadevējs dod padotajiem braukt ar labi aprīkotiem, jauniem fofāgeniem, alkoholiķus īsti redzēt nesanāk. Un tā nu kasiņš nemaz nav aizdomājies, kāpēc ziņās, kur rakstīts ka atkal noķerts kāds alkāns pie stūres, bieži vien ir teksts - "reibumā un bez vadītāja apliecības vada automašīnu". Pieredzes trūkuma dēļ kasiņam ne prātā nenāk ka vismaz puse noķerto alkānu ir tādi, kam nav ko zaudēt - jo tie, kam ir vadītāja apliecība, un kaut cik pieredze dzeršanā, vai nu izgulēs dzērumu, vai prasīs kādam lai aizved.

kasinsh79 17.oktobris 2018 14:14
3 14 Atbildēt

Par naivumu tiks piedots abiem, par dumjumu -- nē. Ejiet dēt. Nepaskaidrojot sīkāk, ar cieņu, oec.mag., Baltijas filiāles vadītājs

Bradypus 17.oktobris 2018 15:42
22 0 Atbildēt

Piedod, precizēšu. Sakot dumjš, neapšaubu tavu izglītotību un kvalifikāciju konkrētā jomā, bet gan viedumu, tautā sauktu par dzīvesgudrību.

GTD2 16.oktobris 2018 17:13
18 6 Atbildēt

man gan skiet ,ka taa tik tada papiiru parbidisana ,jo peec jaunas sistemas var izvairities no aresta, sads kontingents ir gaterii stradajosh un tur vienalga kada sodamiiba, un vel pec personu datu aizsardzibas iespejams darba deveejs nemaz nezinas par vina sodamiibu

GB12 17.oktobris 2018 8:39
6 0 Atbildēt

Gaterī jā, bet ir vesels lērums ar profesijām, kurās krimināli sodītas personas nedrīkst strādāt - skolotāji, apdrošināšanas brokeri ... kaut vai, kāpēc tas pats slavenais Džeriņš, kurš jau ir apklusis, nav zvērināts advojāts, bet tikai "jurists"? A par to datu regulu - kur darba devējam problēma paprasīt izziņu no potenciālā darba devēja?

GTD2 16.oktobris 2018 17:38
4 4 Atbildēt

diemzeel deputaati atkal paraada savu bezpecigbu, jo shis likums problemu par brauksanu dzerumaa neatrisinaas, ka parasti imiteeja darbu,jo kaut kas tachu ir jadara

usaexperc 16.oktobris 2018 17:52
3 21 Atbildēt

Varēja vēl piemest klāt auto konfiskāciju (pofig vai tas piederēja braucējam vai nē) un visa veida pārējā kustamā/nekustamā īpašuma konfiskāciju.

GTD2 16.oktobris 2018 17:58
23 4 Atbildēt

ko lidzes konfiksacija parasti tadiem klientiem tik tik daudz pieder tas cik biksees, auto 200 eiro verts ar kuru vairaak klapatas nekaa labuma, , kada nekustamaa ipasuma atnemsana tadi sadiem jau sen nodzerti, vareetu aknas konfisceet, bet tas jau ar uz mirsanas robezas, tur vajag citu pieeju domaat, tas jau pieradijies ka sitie sodi nedarbojaas

usaexperc 16.oktobris 2018 18:01
0 18 Atbildēt

Vismaz novāks šrotus no ceļiem. Un cik tad ir palikuši tie 200 EUR vērtie auto?

www.ss.com/lv/transport/cars/filter/

msh 16.oktobris 2018 18:05
23 0 Atbildēt

Nu nepiesienies - pacel to latiņu bik uz augšu, un tādu mašīnu ir pietiekami, un paliks tikai vairāk

usaexperc 16.oktobris 2018 18:13
0 23 Atbildēt

Atņems vienu, otru, padarīs par parādnieku valstij, ja nespēs nomaksāt sodu, uzliks piespiedu darbu. Soda veidus var piemeklēt dakuja. Kaut vai uzsūtīt VIDu kaklā, lai pārbauda kā cilvēks bez ienākumiem var dabūt pārsimt EUR vērtu auto. Un tie ja sāks pist, tad uz ilgu laiku.

msh 16.oktobris 2018 19:09
24 2 Atbildēt

Blablabla...

Manā iepriekšējajā darba vietā, kur nostrādāju trīsarpus gadus, man bija viens kolēģis, vīrelis ap 55 gadus vecs, regulāri koda, dzīvoja 10 kilometrus no darba vietā, kur sabiedriskais transports īpaši nekursē, darbs no septiņiem līdz septiņiem, tā ka jābrauc pašam - tā nu šis brauca ar mašīnām bez apskates, apdirsināšanas, un pašam vadītāja apliecības arī, protams, nebija - ja mašīnu sasita vai atņēma, nopirka par sviestmaizi nākamo mašīnu bez apskates un brauca tālāk - situācijai, ka mašīna noplīst, šim rezervē stāvēja otra tāda pati. To trīsarpus gadu laikā viņam pieredzēju četras mašīnas - kad tur aizgāju, šis brauca ar opel vectra "hečbeku", kam pakaļas stikla vietā bija plēve - tas tika nomainīts uz B3 A80, kas diezgan fiksi tika novākots, un tā vietā nāca seat toledo, ar kuru tad šis diezgan ilgi nobrauca, un varbūt brauc vēl šobaltdien, nezinu. Rezervē stāvēja mazda 626, tas modelis kas deviņdesmito pirmajā pusē tika ražots; vienreiz iebliežot uz mazdas esošos numurus e.csdd, atbilde bija "VAZ 2106"... Tajā darbā viņš strādāja padsmit gadus un, cik zinu, tā darīja ilgi, un noteikti vēl joprojām tā turpina - protams, ar elementāro piesardzību - teiksim, šoseju izmantot tik maz, cik iespējams, ciemā iekšā nebraukt [ja dienas maiņā šim vajadzēja aizbraukt nopirkt kādu tesmeni, prasīja man velosipēdu] utt. Nakts maiņu beigās, neilgi pirms braukšanas uz mājām, diezgan bieži šis paknapi turējās uz kājām. Nu kaut kā tā.

s 16.oktobris 2018 21:49
5 17 Atbildēt

Un Tu jau, kā īsts vīrs vēl atvēri durvis tam pimpausim un novēlēji laimīgu ceļu, idioti!

usaexperc 16.oktobris 2018 19:15
1 15 Atbildēt

Un jēga padirst dzīvi šitā dzīvojot?

msh 16.oktobris 2018 20:34
15 0 Atbildēt

Kad satiec kādu alkānu, vari pats paprasīt.

msh 16.oktobris 2018 18:06
11 0 Atbildēt

Forši, cīņa ar sekām rullz.

usaexperc 16.oktobris 2018 18:10
10 0 Atbildēt

Domā, sausais likums atrisinās CĒLONI?

msh 16.oktobris 2018 19:10
10 0 Atbildēt

Nezinu ko tu uzskati par sauso likumu. Sausais likums bija jeņķiem divdesmitajos gados - un arī tas bija tikai cīņa ar sekām...

usaexperc 16.oktobris 2018 19:13
12 1 Atbildēt

Un ko tu piedāvā, katram alkānam pa pāris gramiem tērauda pakausī? Tas ir letiņu dzīvesstils. Apskaties jebkurā bodē, tikai lohi nepērk šmigu.

msh 16.oktobris 2018 20:43
25 1 Atbildēt

Es varu piedāvāt tikai vienu variantu - Jēzu Kristu, dzīvā Dieva dēlu. Pašam uz sitienu prātā nāk divi pazīstami cilvēki, kuri pirms atgriešanās pie Dieva bija smagi alkoholiķi, un tika no tā dziedināti - viens padsmit gadus atpakaļ bija pat bijis latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstā, bet nu kā jau tu zini, nauda laimi nenes, un tad nu tas viss aizgāja tā, ka AA viņu klasificēja nevis kā alkoholiķi, bet atkarīgo, jo bez šmigas vēl bija kaut kādas tabletes - bet nu tas viss ir palicis vismaz 8 gadus senā pagātnē - otrs no savas jaunības kādus 9 gadus brutāli nodzēra, līdz kādus 10 gadus atpakaļ atgriezās pie Dieva, nu ir sieva, bērni, vadītāja apliecība, pieņemams darbs.

Bet nu tas ir katram pašam jāsaprot un jāpieņem šāds lēmums, ar varu nepiespiedīsi.

usaexperc 17.oktobris 2018 9:09
18 0 Atbildēt

Nepietiks klosteru visiem alkāniem. Atarp citu, Jēzus pats dzirdīja tautu ar asinīm, kas tika aizstātas ar vīnu. Un tas joprojām tiek propogandēts baznīcās. Zinu mācītāju, kurš strādā 3 draudzēs un brauc ar auto. Svētdienās viņš točna nebrauc skaidrā prātā.

msh 17.oktobris 2018 12:49
21 0 Atbildēt

Kāds šķidrums tiek lietots svētajā vakarēdienā laikam ir atkarīgs no konfesijas [man kā baptistam neko grādīgu baznīcā nav gadījies iedzert, bet pagājušo svētdien luterāņu dievkalpojumā, pēc tam kad sieva kā luterāne bija aizgājusi pie dievgalda, viņai atnākot ar ožu noteicu ka tur gan bija vīns... ], bet cik daudz mācītājs pats iedzer - tas jau ir uz viņa sirdsapziņas...

GB12 17.oktobris 2018 8:54
1 0 Atbildēt

Arī es tādus zinu... bet mēs te tomēr par likumisko pusi diskutējam. Tu domā, ka vajadzētu likvidēt sodu sistēmu kā sugu, un visiem no mazotnes piedāvāt/mācīt kristietību, un problēma atrisināsies? Nu, nebūs tak tā, ka visi uz to pavilksies. Un, pat, ja pavilktos, cilvēki arī krīt... arī kristieši. Čalis, kurš pirms 7 gadiem Ziemassvētku vakarā pālī (2.5 promiles), braucot pie mīļākās, uztesās manai darba mašīnai, pēc tam muka, un policijā kačāja pravas, arī bija wannabe kristietis, vienā brīdī policijas iecirknī pat sāka sludināt.

Bradypus 17.oktobris 2018 9:07
17 1 Atbildēt

Principā jā - sodu sistēma savos pamatos ir bezjēdzīga. Jo tā pašos pamatos balstās pieņemumā, ka cilvēks, kas nebaidās no nāvessoda, baidīsies no mazākiem soda mēriem. Dabas likumus neviens un nekad nevar ne atcelt, ne arī pastiprināt ar cilvēku izdomātiem sodiem - problēma ir cilvēku nespējā sasaistīt savu rīcību ar sekām. Reliģija ir viens no risinājumiem (un nebūt ne sliktākajiem) pūļa kārtības organizācijai, bet protams tas nav absolūts risinājums.

GB12 17.oktobris 2018 11:09
1 0 Atbildēt

Tad kāds ir tavs piedāvājums?

Bradypus 17.oktobris 2018 11:32
12 4 Atbildēt

Sabiedrībai uzņemties atbildību par to, ka tās locekļi nodzeras un novērst cēloņus.

GB12 17.oktobris 2018 13:07
5 13 Atbildēt

Nu jau tu sāc, atvainojos, dirst kā politiķis pirms vēlēšanām. Bet, nu, labi, nesodīsim, bet "sabiedrība uzņemsies atbildību". Kā šī atbildība izpaudīsies? Piemēram, ja, kāds alkohola reibumā izraisīs avāriju un nositīs kādu tavu ģimenes locekli, draugu vai tml.?

Bradypus 17.oktobris 2018 15:48
36 2 Atbildēt

Kā izpaudīsies? Minēšu vienu no tipiskajiem piemēriem. Sieva "zāģē" tik ilgi, kamēr vīrs nodzeras. Sabiedrības atbildība - nevis žēlot sievu, kam vīrs dzērājs gadījies, bet atzīt, ka arī emocionālā vardarbība ir vardarbība un iekļaut to KL līdzīgi pantam par novešanu līdz pašnāvībai.

Tad, kad kāds būs nobraukts, mēs varam vairs runāt tikai par atriebību, kas principā ir bezjēdzīga, jo mirušo vairs neatgriezīs. Sabiedrības atbildība ir jāuzņemas jau ātrāk - tajā brīdī, kad alkoholisms rodas, pat tad, ja nesēžas pie stūres!

GB12 17.oktobris 2018 17:18
2 43 Atbildēt

Ā, tātad, ja tas vīrs pālī sievu nositīs, pēc tavas loģikas sanāk, ka vīram - nabadziņam jāpaglauda galviņa un jāžēlo, ka viņam tā neveicas, ka nācās nosist sievu.? Un vīrs lai mierīgi, it kā nekas nebūtu noticis, dzīvo tālāk... Vai kā?

Un tad par to novešanu līdz pašnāvībai - ja novedējs pats ir piedzīvojis emocionālu vardarbību, kuras seku dēļ viņš noved līdz pašnāvībai citu, ko tad? Kurš "uzņemas atbildību"?

Un visbeidzot - pieņemsim, sabiedrība "uzņemas atbildību", bet alkāns tāpat kādu nosit/nobrauc? Ko šādā situācijā? Vai arī nobraucējs nav alkāns, bet, nu, vienu reizi ierauj un sanāca? Kuram tad "jāuzņemas atbildība", ja jau sodīt nedrīkst?

Bet vispār - muldi kā vienotības politiķis par kaut kādu mistisku un abstraktu atbildību, pat nespējot definēt, kā tai būtu jāizpaužas. Bet apmēram skaidrs - ja kāds pālībraucējs nositīs kādu tavu ģimenes locekli, tu un pats "uzņemsies atbildību", lai kas ar to arī nebūtu domāts, par sava ģimenes locekļa bojāeju... dzelžaina loģika

GB12 18.oktobris 2018 15:14
1 25 Atbildēt

Neko es neizvairos... nevienā vietā neesmu apgalvojis, ka prevencija nav vajadzīga. Tad es pareizi sapratu - ja kāds dzērumā pie stūres nosit tavu ģimenes locekli, tu nedarīsi neko un uzskatīsi, ka viņš nav jāsoda? Un jā, vēl tu neatbildēji, ko darīt ar tiem, kuri nav alkoholiķi, bet dzērumā izraisījuši avāriju? Vai tiem, kuriem nav palīdzējusi piespiedu ārstēšana? Un jā, interesanti, ka piesauci krimināllikumu saistībā ar novešanu līdz pašnāvībai. Bet priekš kam tad ir vajadzīgs krimināllikums, ja par noziegumiem nav jāsoda?

msh 17.oktobris 2018 19:05
22 1 Atbildēt

Gābešņik, sāksim jau ar to, ka tas NAV normāli nedēļas nogalē piedzerties, tas NAV normāli ka uz svinību vai svētku galda jābūt šmigai jūtamā daudzumā, utt. Lūk, tev punkts ar ko sākt, un ceļa sākums tam, līdz kam mēs esam aizgājuši. Uz šodienas fona ir interesanti palasīt par slavenajām nīcas kāzām pirms simts gadiem - sevišķi to momentu, ka tās kāzas ilga vismaz pāris dienas, visi sēdēja, dzēra alu, runāja, bet ja kāds radās jūtami iereibis, to vilka uz zoba - kamēr mūsdienās kārtīgās kāzās piedzeršanās noteikti ir diezgan parasta lieta [pēdējās divas kāzas, uz kurām esmu bijis, bija kristiešu kāzas, tāpēc pārāk neņemos spriest], un noteikti tas netiek uzskatīts par kaut ko īpašu vai nosodāmu. Pārējais viss sakrāmējas tajā bildē - tesmeņi, mazie kokteilīši utt.

GB12 17.oktobris 2018 22:34
0 0 Atbildēt

Es tev pat lielā mērā par šo piekrītu, bet, pirmkārt, tā ir utopija, otrkārt, neatbild uz jautājumu, ko uzdevu. Un, treškārt, pat ja ar to sāksim, tak nebūs tā, ka šādi gadījumi tiks izskausti. Tad ko darīt ar tiem nedaudzajiem, kas, par spīti visam, tomēr noraujas un ziepes sastrādā? Starp citu, es pazīstu čali, kurš ir audzis ļoti pareizā baptistu ģimenē, un pēc aiziešanas no vecāku mājas tā norāvās, ka vienu brīdi pat pabija pie priestera Mediņa Bruknā (gan jau zini, kas tas ir). Tā ka, visa šī tevis pieminētā prevencija arī vēl nav rādītājs.

GB12 17.oktobris 2018 8:49
0 0 Atbildēt

Kādu cīņu ar cēloni piedāvā tu?

viencexperc 16.oktobris 2018 20:01
9 5 Atbildēt

Vajag nevis ierosināt, bet reāli sēdināt.

ASV daudzos štatos sēdina cietumā nebtikai par alkohola lietošanu, bet pat 5 gadus var dabūt par agresīvu braukšanu ( nelegālo dragreisu), un pat par ātruma pārsniegšanu.

Pie mums 5 gadus dod par narkotiku tirdzniecību, korupciju vai slepkavību.

usaexperc 16.oktobris 2018 22:25
12 0 Atbildēt

Tālab jau arī neesi pārcēlies uz savu laimes zemi!

kasinsh79 16.oktobris 2018 20:33
0 32 Atbildēt

Kāds te tiešām attaisno braukšanu pie stūres reibumā? Tas ir piiiii

msh 16.oktobris 2018 21:01
6 0 Atbildēt

Ja tas uz mani, tad man ir daudz lielāks iemesls neciest alkoholismu nekā tev. Tu te uztraucies par vienu nelielu alkoholisma niansīti - es tikmēr strādāju darbavietā, kur ir ap 25 cilvēki, un no tiem kādi 10 ir klasificējami par alkoholiķiem - ja tavas darbavietas alkoholiķi piedzeras nedēļas nogalē, mājās vai krogā, manas darbavietas alkāni to dara uz vietas darbā, un tas nav pārāk skaisti to visu vērot. Kādiem 3-4 ir problēmas pēc algas un avansa dienām nākamajā pirmdienā ierasties darbā; no tiem kādi divi reizēm pēc algas dienām pazūd uz kādu nedēļu vai vairāk, kādi divi vai trīs biežāk ir kaut ko ieķēruši nekā skaidrā, no tiem viens vispār nav darbaspējīgs, ja ir skaidrā, pārējie dzer mazāk, bet arī pietiekami regulāri.

kasinsh79 16.oktobris 2018 22:28
2 4 Atbildēt

Katrs pats savas laimes kalējs.

kasinsh79 17.oktobris 2018 8:45
6 3 Atbildēt

Kāds mēģina mani atdarināt,skuju - var redzēt, ka rakstījis cits, nav ielogojies.

Palaidniex 17.oktobris 2018 8:35
2 38 Atbildēt

Te nu ir vecais stāsts par alko (vispār jebkuru atkarību ) purvu... Kamēr cilvēks pats no tā negribēs tikt ārā, kamēr dzīves apstākļi nodrošinās to niecīgo ambīciju realizāciju, nekas nemainīsies. Dzēra, dzer un dzers...

Kamēr būš darbavietas, kam vajadzēs pašu lētāko darba spēku, nu tik lētu ka ir ar mieru pievērt acis uz nemitīgu plostošanu, kamēr šādi plostotāji zinās, ka kaut kā nebū jau varēs nopelnīt nākamajai ļergai - nekas nemainīsies...

Ja vēl tam alkobraucējam pietiek naudas nopirkt vairākus lūžņus bez skates, neba nu tie ir tehniskā kārtībā, saliet viņā beņu un viņš zina, ka to piķers, biežākais reizi pāris gados un par to "sūdi" būš minimāli - PILNĪGI NEKAS NEMAINĪSIES!

Bradypus 17.oktobris 2018 9:02
6 1 Atbildēt

Neviens un nekad pats no atkarības negribēs tikt ārā - tāda jau ir atkarības būtība. Lielākā sabiedrības problēma ir līdzatkarība - t.i. nespējot palīdzēt atkarīgajam, pieņemt to kā normu, samierināties un savu ikdienu pakārtot atkarīgajiem. Lielā mērā to veicina arī tiesiskais regulējums, kas faktiski neatļauj vidusceļu piepspiedu ārstēšanai - realitātē cilvēku ir jāatzīst par nepieskaitāmu pilnībā, lai par viņa ārstēšanas nepieciešamību varētu lemt citi. Bet tas atstāj nopietnas sekas visā pārējā dzīvē, ne tikai attiecībā uz konkrēto atkarību, tādēļ šo ceļu neviens tuvinieks negrib iet.

Palaidniex 17.oktobris 2018 9:59
10 0 Atbildēt

Kamēr cilvēks pats nenonāks situācijā, kad vēlēsies, lasi - būs spiests, kaut ko mainīt - PILNĪGI NEKĀDA PIESPIEDU ĀRSTĒŠANA NEPALĪDZES!

Par līdzatkarību gan japiekrīt - te nu daudzi ir malači. Sākot ar patiesi "norūpējušos" ģimeni, beidzot ar "humānu" darba devēju...

msh 17.oktobris 2018 12:54
15 1 Atbildēt

A ko darīt darba devējiem, ja darba rokas vajag? Es divarpus gadu laikā gaterī esmu pieredzējis ka VIENU reizi kādu atlaiž, un tas pat nebija īsti dzeršanas dēļ - tikmēr tādi, kas pēc algas dienas reizēm pazūd uz nedēļu, strādā jau gadiem - jo pārējā laikā viņi strādā normāli un strādāt māk - ja atlaidīs - kas strādās?

Bradypus 17.oktobris 2018 11:06
6 1 Atbildēt

Piespiedu ārstēšana ir nepieciešama, jo atkarības gadījumā to situāciju, kurā nepieciešamas pārmaiņas, pats atkarīgais spēs aptvert tikai PĒC ārstēšanas. Esot atkarības varā tikai ļoti retos izņēmuma gadījumos cilvēks pats spēj to aptvert un mainīties - līdz ar to tas ir sabiedriebas un tuvinieku pienākums - piespiedu ārstēšana UN šādas situācijas veidošana kā komplekss pasākums.

GB12 17.oktobris 2018 17:23
3 18 Atbildēt

Alkāns iziet to piespiedu ārstēšanu - sākumā viss OK, bet tad atkal noraujas un pālī kādu sabrauc. Ko darīt? Konkrēti?

Bradypus 18.oktobris 2018 9:35
19 1 Atbildēt

Pacensties, lai nenoraujas. Sodīšana pēc tam nekādi neatgriezīs dzīvē sabraukto. Padomā pats par to, ko patiesībā vēlies - lai kāds tiek sabraukts un kāds cits sodīts. Es, atšķirībā no tevis, vēlos novērst ABUS notikumus! Diemžēl mūsu sabiedrībā vēlme pieļaut pārkāpumu un pēc tam sodīt dominē pār to, ka pārkāpumu vajag novērst un nevienu nevajadzēs sodīt.

GB12 18.oktobris 2018 15:19
0 21 Atbildēt

Nē, nu, točno kā Gobzems... pats kaut ko izdomā, it kā es būtu teicis, pasniedz to par absolūtu patiesību, un vēl izdara stulbus secinājumus...

kasinsh79 17.oktobris 2018 8:45
5 10 Atbildēt

Veseli 17 (!!!) idioti, kam nepatika prātīgs komentārs. Malači

?? 17.oktobris 2018 11:06
3 0 Atbildēt

Zinot krimināllietu izskatīšanas tempus LV, tās vilksies gadiem, bet alkaši turpinās dzert un braukt

msh 17.oktobris 2018 19:12
2 0 Atbildēt

Vēl attiecībā par alkoholismu, un tautas turīgās daļas sasaistes trūkumu ar alkoholisma problēmu, kam uzskatāms piemērs ir kasiņš - tā, cik var manīt, ir diezgan izplatīta lieta. Bija interesanti, kad pirms 2 gadiem valdība sprieda par tesmeņu aizliegšanu - "par" argumenti bija TĀDS sviests - man gadījās dzirdēt kaut kādu interviju ar vējoni, kur viņš savus argumentus klāstīja - viņš tur runāja pilnīgu sūdu, maigāki vārdi tā sviesta aprakstīšanai nav piemēroti. Nu un beigās simts cilvēki lēma par kaut ko, par ko šiem nemaz nav sajēgas, un nolēma aizliegt. Kā jau situācijās, kur cīnās ar sekām, un nesaprot ar ko vispār cīnās, rezultāts, protams, ir savādāks nekā gaidītais/solītais/gribētais - ieguvēji, protams, ir točkas ar saviem kontrabasa šķidrumiem.

Bradypus 18.oktobris 2018 11:40
74 0 Atbildēt

Kasinsh dzīvo tajā, ko angliski sauc "infobubble" - dzīvojot pārtikušu rutīnas dzīvi un faktiski satiekoties ar ļoti šauru sabiedrības izlasi, rodas ļoti maldīgs priekšstats par sabiedrību kopumā un to pastiprina sociālie tīkli, kas ir orientēti piedāvāt atlasītu lietotājam vēlamo saturu. Par dzērājiem un dzērājšoferiem zin tikai to, ko iebaro propagandas mēdiji un ir iemācījies vārdu "sodīt", ko ir gatavs piemērot katram, kas neatbilst viņa priekšstatam par ideālu. Saredzēt sabiedrības patiesās problēmas un cēloņus šādiem cilvēkiem ir praktiski nereāli.

kasinsh79 18.oktobris 2018 9:13
18 0 Atbildēt

Skats no malas. Skandināvijas tirgus. Alkohols iegādājams tikai specializētajos veikalos, pārtikas lielveikalos tā nemaz nav. Tur, kur tirgo alkoholu, tas maksā kosmosu. Tas viss attur patērētājus no alko patēriņa, kas likumsakarīgi minimizē arī vēlmi braukt reibumā pie stūres. Vai tas tas ir slikti??? Es par to, lai arī Latvijā alkohola patēriņu drastiski ierobežo. Ar mega akcīzi, ar aizliegumiem to tirgot utt. Un ar kriminālatbildību, tomēr, sēžoties pie stūres pamatīgā reibumā. Jā, skatām to visu kompleksi. Tam piekrītu.

Bradypus 18.oktobris 2018 11:35
41 6 Atbildēt

Tu tajā skandināvijā bijis esi? Tik lopisku publisku dzeršanu un savādāku apreibināšanos citur nenākas redzēt. Vai tas ir slikti? Manuprāt, jā. Bet tev laikam patīk... Dienvideiropā nav nekādu ierobežojumu, bet ne vien piedzērušos uz ielām neredz, bet pat vienkārša aliņa izdzeršana uz ielas nav modē - ir pieņemts pieklājīgi iedzert kafejnīcā pie galdiņa. Atkal jau parādi, cik naivs un dumš esi.

kasinsh79 18.oktobris 2018 11:49
1 27 Atbildēt

Klau, kretīn, atsipies un dzīvo mierīgi

Bradypus 18.oktobris 2018 14:46
33 0 Atbildēt

Nesanāk, jo tādi kretīni kā tu vēlas ieviest policejisku režīmu.

kasinsh79 18.oktobris 2018 15:37
1 29 Atbildēt

Es jau esmu izlobījis no taviem komentāriem, ka esi izcili "likumiem ignore" indivīds. Ko vairs piebilst, ar tevi jau sen viss ir skaidrs. Vien secinu, ka te iauto ik pa laikam iemaldās kāds jaunais, kuram baigi velk uz strīdu. Burtiski niez kaut kas Tad zini, man ignorēt tevi, lūgums ignorēt mani, it kā mūsu te nebūtu, sarunāts? Man nav pieņemami tavi uzskati, tev - manējie. Tomēr es te nevienu un nekad neesmu nosaucis, kā tu atļaujies. Tāpēc, draudzīgi, PN

Bradypus 18.oktobris 2018 16:56
32 1 Atbildēt

Ņemot vērā tepat atrodamo citātu "Veseli 17 (!!!) idioti, kam nepatika prātīgs komentārs. Malači", nav jāmeklē nemaz tālāk, lai redzētu, kā "tu te nevienu un nekad neesi nosaucis". Mani vari ignorēt, bet šī ir publiska vieta un viedoklim, kas manuprāt ir ne vien nepieņemams, bet noziedzīgs, iebildīšu, ja uzskatīšu par vajadzīgu. Neatkarīgi no autora. "Tāpēc, draudzīgi, PN"

msh 19.oktobris 2018 18:53
0 0 Atbildēt

Nu redzi, kasiņ - kā jau teicu, tu esi tikpat gudrs par šo tēmu, kā mūsu valsts elite, tb nerubī neko. Es tev pateikšu kas notiks ja ieviestu tavu sapnīti te - nē, milzīgas akcīzes neatturētu cilvēkus no šmigošanas - tās atturētu no šmigas, par kuru samaksāta akcīze, pirkšanas. Viens tāds mazs piemērs no mana darba - gadu atpakaļ lētākais tesmenis maksāja bik zem divām eirām un es kolēģus regulāri redzēju tos cilājam, un praktiski neko citu. Šogad ar martu stājās spēkā jaunā akcīze, un tad divlitrīgais tesmenis pacēlās uz 2.50 - ar aprīli divlitrīgie tesmeņi vairs nebija, tā kā mazie tesmeņi maksā dārgāk, tad divi litri tesmeņa nu maksā ap 2.70. Mazāk, protams, neviens nedzer, toties tagad es regulāri redzu lietojam dzērienu, kādu pirms marta es biju redzējis tikai pāris reizes - atšķaidīto kontrabasa spirtu no vietējās točkas. Tas pats notiek ar akcīzes celšanu cigaretēm - rezultātā es vairāk redzu cilvēkus, kas ļuļķē grodņas tabakas fabrikas "neman" izstrādājumus [fest, byron utt], kā arī daži pasākuši ko tādu, ko biju tik redzējis anglijā - tīt cigaretes - bet nu kontrabasa ļuļķētāji vienalga ir smagā pārsvarā. Visa tā akcīzes celšana vienīgi palielina kontrabasistu motivāciju veikt savu rūpalu, jo lielāka akcīze te ļauj viņiem pacelt cenu.

No šmigošanas attur pareiza bērnu audzināšana, lai viņiem nebūtu piemērs - piedzērušies vecāki.

rudens68 18.oktobris 2018 10:00
10 1 Atbildēt

kasinsh79

skats no malas. Skandināvijas tirgus. Alkohols iegādājams tikai specializētajos veikalos, pārtikas lielveikalos tā nemaz nav. Tur, kur tirgo alkoholu, tas maksā kosmosu.

.

Skatos patīk skandināvija .. Un gribas stingri sodīt arī ...... No sarumas ar Latvijas cietuma darbinieci ,kura pabijusi Norvēģijas cietumā pieredzes apmaiņā ... Tur par slepkavību narkotiku reibumā dod 1,5gadus . Un skandināvijā ir aizliegtas narkotikas un policija neuzpērkama ....kā ta tā un cilvēki lieto

Vismaz Somijā alko nemaksā kosmosu . Nesen skatījos vienu blogeri kurš filmēja alko veikala cenas tur . Piebildīšu labi neorentējos cenās , bet viskijs bja tikai daži eiro dārgāks .

kasinsh79 18.oktobris 2018 15:42
5 0 Atbildēt

Patiesībā, man Skandināvija nepatīk. Neatzīstu mākslīgi sadārdzinātu vidi, lai tikai mākslīgu dzīves līmeni paceltu. Man ir zināmi piemēri, prece, ko iepērku Holandē es, kā arī prece, ko turpat iepērk somi. Pārd.cenas starpība - 5,99 eur LV pret 11,99 eur FI Tā ir realitāte, abi iepērk par vienādu cenu (iespējams, somi pat lētāk), taču pa vidu ir anormāls uzcenojums.

Man tur netīk arī satiksme, tie ūberlikumpaklausīgie skandināvi

Toties man no turienes patīk alko politika. Vispār neatzīstu alko, pats arī nemaz, labprāt savā ceļā nesatiktu nevienu alkānu utt.

rudens68 18.oktobris 2018 10:22
6 0 Atbildēt

Vismaz Somijā alko nemaksā kosmosu . Nesen skatījos vienu blogeri kurš filmēja alko veikala cenas tur . Piebildīšu labi neorentējos cenās , bet viskijs bja tikai daži eiro dārgāks .

..

Jā drusku samelojos . Pārskatījos video . jim beam 28 eiro 0,7. lētais šņabis 32%,0'5 un 11 eiro

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

ASV plosās tornado; "vētru mednieki" tiem seko (+ VIDEO) 3

Neraugoties uz policijas brīdinājumiem, cilvēki, kas sevi dēvē par Storm Chaser (vētru mednieki) izmanto automašīnas, lai postošajai dabas stihijai nonāktu pēc iespējas tuvāk. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas: Dīzelis 1.647 un 95 benzīns 1.697 EUR - 26.04.2024 (+ VIDEO) 8

Latvija apsteidz Spāniju... ar degvielas cenām. Būtu jauki, ja tas notiktu arī ekonomikā, taču atliek tikai paskatīties, kaut vai uz mūsu ceļiem, lai saprastu, kur esam. Lasīt vairāk

 

Nepilni 60 000 eiro - sākta pasūtījumu pieņemšana jaunās paaudzes Toyota Land Cruiser, izziņotas cenas Latvijā (+ FOTO) 4

Toyota leģendārais Land Cruiser ir piedzīvojis plašas pārmaiņas un ieguvis būtiski labākas spējas braukšanai gan pa bezceļu, gan pa cietu segumu, vienlaikus paliekot uzticīgs savām saknēm un kompānijas DNS. Ražotāja pārstāvji izziņojuši arī leģendārā SUV jaunās paaudzes cenu, un pirmie auto pie īpašniekiem nonāks šajā rudenī. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 6

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti