Pētīs, kur Vidzemē būtu vērts būvēt ūdeņraža uzpildes stacijas 2

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 15.aprīlis 2024 15:57

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) ir noslēdzis līgumu ar SIA "Ernst & Young Baltic", lai Eiropas Savienības finansētā projektā pētītu, kur Vidzemē veidot ūdeņraža uzpildes stacijas.

Kā aģentūru LETA informēja VPR pārstāve Anita Āboliņa, uzņēmums pētīs optimālākās ūdeņraža uzpildes staciju atrašanās vietas un potenciālos klientus. Projekta virsmērķis ir veicināt ūdeņraža transportlīdzekļu izmantošanu, tai skaitā kravu pārvadājumos.

Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu par alternatīvo degvielu infrastruktūras ieviešanu dalībvalstīm līdz 2030.gada izskaņai jānodrošina publiski pieejamas ūdeņraža uzpildes stacijas, kuru minimālā kumulatīvā jauda būtu viena tonna dienā un kuras būtu izvietotas ne vairāk kā 200 kilometru attālumā viena no otras. Tāpat izvirzīts mērķis panākt, ka katrā pilsētā tiek izvietota vismaz viena publiski pieejama ūdeņraža uzpildes stacija.

Pētījumā plānots apzināt priekšnosacījumus un vērtēt dažādus aspektus, kas ietekmē ūdeņraža uzpildes staciju attīstību. Pasūtījuma mērķis ir identificēt optimālākās ūdeņraža uzpildes staciju atrašanās vietas un potenciālos klientus Vidzemes reģionā un Igaunijā maršrutā "Via Baltica" un uz Vidzemes un Valmieras šosejām. Koncepcijas izstrādē tikšot ņemta vērā ūdeņraža degvielas potenciālais pieprasījums un piedāvājums Rīgas aglomerācijā, kā arī uz Bauskas šosejas.

VPR sola, ka dokuments būs noderīgs valsts un pašvaldību institūcijām, kuras vēlas veicināt alternatīvu enerģijas avotu izmantošanu kravu pārvadājumiem ar autotransportu un sekmēt ūdeņraža uzpildes infrastruktūras attīstību. Dokuments būšot pieejams arī kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, lai pieņemtu lēmumus uzņēmējdarbības attīstībai. Koncepciju plānots izstrādāt līdz novembrim.

Līdzīgi pētījumi tiekot veikti arī Lietuvā, Polijā, Somijā un Vācijā. Visās piecu valstu koncepcijās būšot identificētas vietas, kur izvietojamas ūdeņraža uzpildes stacijas, kas kalpošot par pamatu ūdeņraža uzpildes staciju infrastruktūras izveidei Ziemeļjūras - Baltijas jūras transporta koridora austrumu daļā.

Projekta īstenošanā tiekot iesaistīts arī biznesa sektors - ūdeņraža degvielas ražotāji, pārvadātāji, lietotāji, kā arī nacionālā un reģionālā līmeņa publiskās pārvaldes institūcijas un pētniecības sektors Latvijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, Polijā, Zviedrijā un Igaunijā.
 

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
imzz 17.aprīlis 2024 9:42
1 0 Atbildēt

Pēc šīs kartes datiem vienīgā ūdeņraža stacija Latvijā, uzbūvēta RS eksperimenta ar ūdeņraža trolejbusiem sakarā Rīgā, vairs nedarbojas.

h2.live/en/

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā apdzīt, ja nevar apdzīt? (+ VIDEO) 5

Viens no kravas auto vadītājiem vairāku kilometru garumā cenšas apdzīt priekšā braucošo kravinieku, taču tas izdodas vien pēdējā epizodē gandrīz izraisot sadursmi ar vieglo automobili. Lasīt vairāk

 

Motoreļļas izvēle vecākiem dzinējiem: vai biezāka būs labāka? 5

Vai esi dzirdējis gadījumus, kad autovadītāji paši vai mehāniķi pēc saviem ieskatiem nolemj nomainīt ierasto motoreļļu uz “biezāku”? Saskaņā ar senām teorijām un dažu mehāniķu nelokāmo pārliecību šāds solis paildzina dzinēja kalpošanas laiku, turklāt mazina motoreļļas patēriņu automašīnām, kuru nobraukums pārsniedz 100 000 km. Lasīt vairāk

 

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 2

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 2

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti