Policija sola atkārtot masveida reidus uz autoceļiem 24

 
Nozare.lv | 26.februāris 2014 15:02

Valsts policija arī turpmāk rīkos masveida pārbaudes visā Latvijā, līdzīgas tām, kādas tika rīkotas aizvadītās nedēļas piektdienā, kad dzērājšoferu ķeršanai tika piesaistīti samērā lieli likumsargu spēki.

Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs šodien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdes žurnālistiem atzina, ka masveida pārbaudes visā valstī vienlaicīgi tiks rīkotas arī turpmāk, taču policija neatklās, kurās dienās tās notiks.

Foto: iAuto.lv

Reidu apjoms būs atkarīgs no pieejamiem resursiem. Piemēram, pagājušā piektdienā Juglā uz ceļa atradās apmēram 30 policistu. Tieši masveida pārbaudes, lai izķertu reibumā braukušos šoferus, ir viena no Valsts policijas šī gada prioritātēm, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību Latvijā.

Tāpat policija šogad pastiprināti kontrolēs un izglītos mazaizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus un pastiprināti pievērsīsies ātruma kontrolei.

Valsts policija secinājusi, ka cēloņi pagājušā gadā reģistrētajiem negadījumiem ir vairāki. Pirmkārt, satiksmes dalībniekiem joprojām ir nepietiekama tiesiskā apziņa, kas izpaužas kā satiksmes noteikumu neievērošana. Tāpat šoferi jau pieraduši, ka uz ceļiem vairs neatrodas privātā komersanta fotoradari. Treškārt avāriju skaitu ietekmējuši laika apstākļi un neatbilstoša ātruma izvēle. Ceturtkārt satiksmes drošību ietekmējusi ceļa infrastruktūra un tās uzturēšana.

Ceļu satiksmes drošības padome pagājušā gadā izvirzīja vairākas prioritātes, kā uzlabot satiksmes drošību. Pirmkārt, nepieciešams papildināt esošo regulējumu ar prasību gājējiem un velosipēdistiem diennakts tumšajā laikā ārpus apdzīvotām vietām pārvietojoties pa brauktuvi vai ceļa nomali, lietot apģērbu ar gaismu atstarojošiem elementiem.

Speciālisti arī uzskata, ka nepieciešams palielināt satiksmes drošībā nepieciešamo netrafarēto Valsts policijas (VP) automašīnu skaitu. Ja negadījumā nopietni bojāts auto, tam tiks anulēta pielaide satiksmei.

Jau ziņots, ka 21.februārī Ceļu policija veica masveida reidus visā Latvijā, kuros alkohola klātbūtne organismā pārbaudīta vairāk nekā 13 000 autovadītājiem.

Pagājušajā gadā avārijās gājuši bojā 179 cilvēki, kas ir par vienu mazāk nekā 2012.gadā, liecina Valsts policijas apkopotā informācija.

Neskatoties uz ikgadējo kampaņu organizēšanu un policijas darbu, ir pieaudzis negadījumu skaits, kuros miruši gājēji. Pagājušā gadā negadījumos miruši 70 gājēji, kas ir par sešiem gājējiem vairāk nekā gadu iepriekš. Ievainojumus guvis 921 gājējs.

Kopumā pērn reģistrēti 16 437 ceļu satiksmes negadījumi, kas ir par 792 negadījumiem vairāk nekā gadu iepriekš. No šiem negadījumiem 3480 bija ar cietušajiem. Ņemot vērā, ka ar privāto komersantu tika lauzts līgums par fotoradaru izmantošanu, pagājušajā gadā policija pastiprināja satiksmes uzraudzību ātruma ievērošanas un braukšanas reibumā aizlieguma ievērošanas jomā.

Pērn par ātruma pārsniegšanu noformēti 91 942 administratīvie protokoli, kas ir par 28 201 protokolu vairāk nekā 2012.gadā. Pērn reģistrēti 4312 gadījumi, kad transportlīdzekļu vadītāji pieķerti braucam reibumā, kas ir par 101 gadījumu vairāk nekā gadu iepriekš.

Pagājušā gadā fiksēti 634 agresīvas braukšanas gadījumi, kas ir aptuveni tikpat, cik gadu iepriekš.

 
Visi komentāri
 
rt 26.februāris 2014 15:34
16 4 Atbildēt

Šitādu masveida pārbaudi vajag izveikt arī aplencot, piemēram, Krāslavu. Vienu dienu nokontrolēt pilnīgi visus ceļus. Statistika būtu graujoša.

LMT 26.februāris 2014 16:26
4 9 Atbildēt

Nožēlojama akcija!

aansis 26.februāris 2014 16:47
8 7 Atbildēt

Līdz brīdim, kad policija lepni atklāja šī reida rezultātus, arī es atbalstīju šādu reidu ideju. Bet visam ir savas robežas - 13000 autovadītāju pārbaude, lai atklātu 24 pārkāpējus ir visnotaļ nesamērīgs cipars.

Kā izrādās, pameklējot, ko par to domā citi, atradu šeit pat pasen rakstītu lasītāja rakstu: www.iauto.lv/zinas/2471-pa...pusanu-trubina

Te nu atliek vien piebilst, ka joprojām ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.15

"Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids".

Saskaņā ar tiem:

3. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic ar viņa mutisku piekrišanu.

6. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic, izdarot divus mērījumus, ar 15-20 minūšu intervālu.

Ko tas nozīmē? Neko vairāk, kā publisku policijas lepošanos, ka ir reida laikā izdarījuši 13000 likumpārkāpumus, pārkāpjot dienesta pilnvaras un nepamatoti ierobežojot Satversmē noteiktās tiesības uz brīvu pārvietošanos.

anonimikis 26.februāris 2014 17:45
3 2 Atbildēt

sarkanā gaisma luksoforā neierobežo tavas tiesības uz brīvu pārvietošanos?

aansis 27.februāris 2014 8:55
2 0 Atbildēt

Anonimika kungs, vai Jums būtu pieņemams, ka piektdienas vakaros aizturētu personības noskaidrošanai un pārmeklētu 13000 cilvēkus, lai atklātu 24, kam kabatā ir marihuāna?

Baidos gan, ka šeit proporcija būtu daudz samērīgāka, nevis tikai 0,18% pārkāpēju. Bet tik un tā nešaubos, ka sabiedrības reakcija būtu pavisam savādāka un tie, kas nepelnīti būtu šo 13000 vidū, nemaz airs nebūtu sajūsmā par policijas darba metodēm.

xxxx 26.februāris 2014 18:59
3 6 Atbildēt

Diezgan kaitinoš pasākums :(

GB12 27.februāris 2014 19:09
3 1 Atbildēt

3. Nekā pretlikumīga tur nav. Pūšana trubā ir mutiska darbība. Ja viņš pūš, tātad piekrīt. Nav jau rakstīts, ka verbāli jāapstiprina tas, ka mutiski piekrīt;

6. Tu jau vari pieprasīt, lai tev veic 2 reizes un ievēro likumu.

Nekā nespēju saprast tos dzīves apbižotos un kompleksainos cilvēciņus, kuriem tā patīk meklēt problēmas tur, kur to nav.

Aigarcix 26.februāris 2014 22:07
0 0 Atbildēt

Jasaka ,ka nolidoju līdz Valmieras galam un atpakaļ,bet nekas neliecināja,ka būtu kaut kur kādi menti.Jā svētdien tādā nomaļākā vietā gan šie kaut ko pārbaudīja,bet ne mani:)Nu nezinu,k-kā tās akcijas kļūst visiem zināmas pirms ir sākušās.

zinātājs 26.februāris 2014 22:17
1 0 Atbildēt

tu gribi teikt, ka tie 13 000 zināja par šo akciju un speciāli sabrauca uz tusiņu?

Aigarcix 27.februāris 2014 21:18
0 0 Atbildēt

Nē,bet tās dienas brauciens ietvēra ļoti plašu laukumu,ieskaitot nomales Rīgā,un kas,nekas.

aizejošais 27.februāris 2014 6:08
3 0 Atbildēt

Viņi jau neliek pūst. Vismaz man nelika, ar verķi rokā pastijās papīrus. Ja smirdētu, tad gan, droši vien.

Bet 24 no 13000 ir 0.2% apmēram. Jeb, no apmēram 500000 šoferu tie ir ap 1000 gab dzeruši ik dienu.

Incanti, cik vidēji dienā ir avāriju, un cik to izraisītāju ir dzēruši?

Crankshaft 27.februāris 2014 10:04
5 0 Atbildēt

aansis

Līdz brīdim, kad policija lepni atklāja šī reida rezultātus, arī es atbalstīju šādu reidu ideju. Bet visam ir savas robežas - 13000 autovadītāju pārbaude, lai atklātu 24 pārkāpējus ir visnotaļ nesamērīgs cipars.

----------------------------------

Redzi, draudziņ, tie paši Vāczemes CP ir sarēķinājuši, ka viens iešmigojis vadītājs var sastrādāt tādas ziepes, ko pusducis skaidrā esošu nespēs. Skumji, bet tā ir, pats esmu

vērojis Vācijā uz bāņa apdolbījušos pusaudžu izdarību sekas :-(

Te nu atliek vien piebilst, ka joprojām ir spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr.15

"Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids".

Saskaņā ar tiem:

3. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic ar viņa mutisku piekrišanu.

6. Transportlīdzekļa vadītāja pārbaudi veic, izdarot divus mērījumus, ar 15-20 minūšu intervālu.

========================

Tev ir tiesības atteikties, vai tas uzlabos tavas eksistences komfortu, domā pats. Un tas intervāls ir būtisks tikai tad, ja pirmais "pūtiens" ir pozitīvs :-) Lielākoties jau var iztikt ar "labvakar", "lūdzu", "paldies" - tu droši vien nezini, bet CPistus vispār apmāca atšķirt "kampējus", tad padomā, kāpēc CPists skatās acīs! Metode sena, sena, vēl senāka, kā ASV piekoptā "iešana pa balto svītru" :-) :-) :-)

aansis 27.februāris 2014 12:58
0 7 Atbildēt

Jā, bet...

Kas tieši ir traucējis likumdevējam 8 gadu gaitā grozīt noteikumus tā, lai pārbaudes tiktu veiktas tiesiskā veidā? Kam ir izdevīgi, ka normatīvie akti tiek sistemātiski pārkāpti?

Tik vien vajadzētu, kā noteikt, ka vadītājam ir pienākums pūst trubiņā, tāpat, kā uzrādīt dokumentus.

anonimikis 27.februāris 2014 13:05
3 0 Atbildēt

Kas tieši tiek pārkāpts? Bez mutiskas piekrišanas tiem 13 000 izlauza rokas un piespieda iepūst? Tiešām tik zvērīgi? Tad gan ir jāsūdzas.

aansis 27.februāris 2014 13:57
0 5 Atbildēt

Kas tev ir pret to, lai vadītājam tiktu noteiks pienākums pūst trubiņā? Patīk izmantot savas tiesības atteikties? Vai patīk pats princips, ka policija darbojas prettiesiski?

Apbrīnoju cilvēkus, kas cīnās pret tiesiskumu.

anonimikis 27.februāris 2014 16:21
4 0 Atbildēt

Kas tieši tiek darīts prettiesiski? Man šķiet, ka tu nezini kas slēpjas aiz atteikuma tiesībām. Un jā - es nekad neesmu pūtis trubiņā, nekad. Lai gan esmu apturēts uz alko pārbaudēm, līdz pūšanai nekad netiekam ;)

aansis 27.februāris 2014 21:51
0 12 Atbildēt

Baidos, ka tieši tu esi tas no mums, kas nezina. Atsakoties sākas tiesiskais marasms... gluži vienkārši jebkāda tālāka policista rīcība pārkāpj to reglamentējošos normatīvos aktus. JEBKĀDA! Tapēc ka tos ir sarakstījuši tieši tādi cilvēki, kam ir dziļi vienaldzīgs tiesiskums.

Saskaņā ar policijas instrukciju viss būtu ok - policists subjektīvi izvērtē vai ir vērts vadītāju pēc atteikuma nogādāt medicīnas iestādē. BET... tā ir iekšēja instrukcija un ir pretrunā ar MK noteikumiem, kuri nosaka, ka attiekšanās gadījumā ir jāveic ieraksts protokolā (!) un jānogādā vadītāju medicīnas iestādē bez jebkāda papildus vērtējuma. Te nu policistam ir jāizlemj, ko darīt, ja skaidrā esošs vadītājs atsakās no pārbaudes - pārkāpt savu darba instrukciju un maksāt par vadītāja ekskursiju pie daktera vai pārkāpt MK noteikumus. Par pirmo skūs priekšnieks, par otro var norauties sūdzību par prettiesisku rīcību ar visai skarbām sekām.

Bet tas jau nekas... Gribu redzēt, kā tiks veikts minētais ieraksts, jo to, saskaņā ar tiem pašiem MK noteikumiem, ir jāveic protokolā, kuru sastāda, ja pārbaudes rezultāts pārsniedz atļauto normu. KUR tieši ieteiksi veikt ierakstu, ja protokols neeksistē?! MK noteikumi neparedz protokola sastādīšanu par atteikšanos... ;)

Kas vēlas, var iepazīties ar šo "juridisko brāķi", kā tagad ir moderni teikt: likumi.lv/doc.php?id=99469

IkdienasViesis 27.februāris 2014 16:21
0 6 Atbildēt

Liela jēga jau no tik plašiem reidiem nav. Potencialam šmigotājam ir visas iespējas aizlaisties lapās pretējā virzienā. Plus vēl par šiem reidiem braucējus bridina daudzas radiostacijas un navigāciju operatori. Arī pretimbraucošie auto. Un viselementārākā iespēja - samainīties vietām ar kādu līdzbraucēju. Reiz pats iekļuvu tml. reidā uz krastenes - rinda līdz poličiem bija ap 100m...Iespējas aizlaisties izmantoja daudzi, aizbraucot citur pa blakus pievedceļiem. Vairāki auto vadītāji, īpaši nekautrējos, samainījās vietām. Domāju, ka reali poličiem "medījums" sanāk tikai kāds absoluti neadekvats autovadītājs, kurš neprot izvērtēt pats sevi. BET, taujau daudzi. Tāpēc arī tik vāji rezultāti tml.reidos - 24 šmigotāji no 13 000 pārbaudīto. FAKTISKI- tikai notērēts laiks un darba spēka resurss. Uzskatu, ka daudz labāki rezulti būtu, ja tās CP brigādes strādātu individuāli pa visu Rīgas perimetru un ik pēc 1/2 stundai pamainītu savu dislokacijas vietu. Nezinu kā citās navigacijas sistēmās, bet WIZE vienmēr ļoti precizi norāda CP atrašanās vietas.

Dragster 27.februāris 2014 17:47
16 4 Atbildēt

Vajag darīt tāpat kā ir Vācijā, kad ar likumu ir aizliegts automašīnā izmantot navigācijas vai mobilās aplikācijas, kurās ir atzīmētas fotoradaru vai CP posteņu vietas. Tad alkoholiķiem būs mazākas iespējas izvairīties no soda.

MaRtuRik 27.februāris 2014 17:55
1 0 Atbildēt

Neviens to nevar iisti nokontroleet. Taa ka likumam nebuus speeka. punkts.

aansis 27.februāris 2014 22:04
0 0 Atbildēt

Vai tik nebūsi par daudz baumas par Vāciju saklausījies. Lūk ko par to saka TomTom, kas nodrošina fotoradaru datubāzi arī Vācijā: "In Germany, the use of Radar warning hardware, like “Stingers”, is forbidden under §23 Abs. 1b StVO 75, but software for speed cameras is not forbidden – however, there is not yet a legal precedent to confirm this."

Citiem vārdiem sakot - likums acīmredzami ir uzrakstīts līki, ar iespējām interpretēt, bet neviens TomTom lietotājs par šo nav diskutējis ar varas iestādēm.

Par citām valstīm - jā Šveicē un Lihtenšteinā ir šāds liegums, līdz ar to TomTom nepiedāvā FR datubāzi. Francijā situācija ir vēl interesantāka - tur likums aizliedz norādīt precīzu FR atrašanās vietu, ko TomTom ir "apgājis" (saskaņojot ar Franču varas iestādēm), nodrošinot, ka kartē uzrādās "bīstamās zonas", nevis precīza vieta.

uk.support.tomtom.com/app/answers/d...rvice-legal%3F

iAuto 27.februāris 2014 19:56
0 0 Atbildēt

Šodien divas reizes pūtu alko testerī! Imantā un uz A7

Aigarcix 27.februāris 2014 21:14
0 0 Atbildēt

Uz A7?Šamie ko dienas vidū tur tusēja?K-kā ne no rīta ne vakarā nemanīju,vo veicas.

iAuto 28.februāris 2014 8:38
0 0 Atbildēt

Bija uz nobrauktuves no Dienvida tilta Mūkusalas virzienā

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 8

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti