Liela daļa ceļu satiksmes negadījumu dalībnieku nepamatoti noslogo Valsts policiju 12

 

Foto: iAuto.lv

LTAB | 15.aprīlis 2024 11:48

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) statistika liecina, ka 2023.gadā apdrošināšanas gadījumos, kas tika pieteikti apdrošinātājiem, ar Saskaņoto paziņojumu tika fiksēti 71,2% ceļu satiksmes negadījumi (turpmāk – CSNg), kamēr 28,8% negadījumus fiksēja ar Valsts policijas iesaisti.

Tikmēr šī gada pirmajā ceturksnī 5728 (75,7%) CSNg fiksēti ar Saskaņoto paziņojumu, bet 1860 (24,30%) – ar policijas protokolu. Lai arī CSNg skaits, kas fiksēti ar Saskaņotajiem paziņojumiem, gadu no gada pieaug, tomēr daļa autovadītāju, spītības vai aizmāršības dēļ, uz CSNg vietu joprojām nepamatoti izsauc Valsts policiju.

“Kā liecina statistika par CSNg, kas šī gada pirmajos trīs mēnešos reģistrēti ar policijas protokolu, no kopumā 1860 gadījumiem, 431 reizi CSNg cietušie nedrīkstēja pildīt Saskaņoto paziņojumu, jo bija cietusi kāda persona, bojāta trešās personas manta  vai negadījumā iesaistīti vairāk nekā 2 spēkrati. Attiecīgi pārējos 1429 gadījumos, iesaistītie varēja paši aizpildīt Saskaņoto paziņojumu, tādējādi nepamatoti nenoslogojot Valsts policiju, neveidojot liekus sastrēgumus, kā arī ekonomējot savu laiku” norāda LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics.

“Savā ikdienas praksē nereti sastopamies ar autovadītāju viedokli, ka CSNg noformēšana, iesaistot policiju, ir vienkāršāka un drošāka. Protams, gadījumi ir dažādi – ir situācijas, kad CSNg iesaistītie nevar vienoties par negadījuma apstākļiem, vai kāds no iesaistītajiem ir alkohola reibumā u.tml. Tomēr lielākoties policijas iesaiste bijis iegansts pašu autovadītāju spītībai vai aizmāršībai, nevadājot līdzi Saskaņoto paziņojumu. To apliecina LTAB martā veiktā aptauja, kas liecina, ka aptuveni puse šoferu nevadā līdzi Saskaņoto paziņojumu vai nav lejuplādējuši LTAB OCTA mobilo lietotni,” skaidro LTAB valdes loceklis.

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot Saskaņotos paziņojumus un skaidrotu to pareizu aizpildīšanu, LTAB arī aprīlī īsteno informatīvo kampaņu, kuras laikā tiek realizētas gan dažādas komunikācijas aktivitātes, gan paplašināta drukāto un elektronisko Saskaņoto paziņojumu pieejamība. Kampaņas ietvaros Modes un dzīvesstila tirdzniecības centrā “Spice” līdz 21.aprīlim izvietota interaktīva ekspozīcija, kas ļauj apmeklētājiem iepazīties ar to, pie kādiem apstākļiem iespējams aizpildīt Saskaņoto paziņojumu, to pareizu aizpildīšanu, un tipiskākajām kļūdām, ko pieļauj autovadītāji aizpildot Saskaņoto paziņojumu.

“Esam novērojuši, ka kampaņas pirmajās dienās ekspozīcija izraisījusi lielu apmeklētāju interesi, ko apliecina arī izņemtais Saskaņoto paziņojumu skaits, kas ikvienam interesentam šeit brīvi pieejami. Ceram, ka šī kampaņa, kurā kā atbalstītāji esam iesaistījušies arī mēs, ļaus uzlabot satiksmes drošību un sekmēs plašāku Saskaņoto paziņojumu aizpildīšanu,” stāsta Modes un dzīvesstila tirdzniecības centru “Spice” un “Spice Home” vadītāja Iveta Priedīte.

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Freijers 15.aprīlis 2024 12:03
7 1 Atbildēt

Noslogo tādēļ, ka nevar vienoties, ka ir visādi hitro žopiji, kam zvana iesaistītie un, kas ar saviem padomiem čakarē to visu. Kādēļ gan man būtu jāpilda saskaņotais, ja neko saskaņot nevar ?

uupis 15.aprīlis 2024 13:14
5 0 Atbildēt

Apdrošinātāji ar prieku atbalsta saskaņoto paziņojumu, jo tad var atteikt apdrošināšanas atlīdzību, tāpēc ka nav pareizi aizpildīts saskaņotais paziņojums!!!

Freijers 15.aprīlis 2024 14:48
5 1 Atbildēt

Un ja arī to nevar saskaņot ? Tam arī ir CP domāta, atbrauc izvērtē un nodokumentē.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti

Kā apdzīt, ja nevar apdzīt? (+ VIDEO) 3

Viens no kravas auto vadītājiem vairāku kilometru garumā cenšas apdzīt priekšā braucošo kravinieku, taču tas izdodas vien pēdējā epizodē gandrīz izraisot sadursmi ar vieglo automobili. Lasīt vairāk

 

Motoreļļas izvēle vecākiem dzinējiem: vai biezāka būs labāka? 3

Vai esi dzirdējis gadījumus, kad autovadītāji paši vai mehāniķi pēc saviem ieskatiem nolemj nomainīt ierasto motoreļļu uz “biezāku”? Saskaņā ar senām teorijām un dažu mehāniķu nelokāmo pārliecību šāds solis paildzina dzinēja kalpošanas laiku, turklāt mazina motoreļļas patēriņu automašīnām, kuru nobraukums pārsniedz 100 000 km. Lasīt vairāk

 

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 2

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 2

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti