Pieaug apkrāpto iedzīvotāju skaits (+ VIDEO) 25

 
LTV Ziņu dienests | 20.oktobris 2023 10:51

Latvijas iedzīvotājiem šā gada laikā izkrāpti miljoni. Cietušo skaits – aizvien pieaug. Un ļaundari savu biznesu nemitīgi paplašina un attīsta – ar birojiem, daudziem specializētiem darbiniekiem, milzu peļņu un arvien uzlabotām psiholoģiskā uzbrukuma metodēm. Kā strādā krāpšana kā nelegāls bizness?

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 20.oktobris 2023 11:00
14 1 Atbildēt

Pensionāriem grūti orientēties šajā modernajā banku, krāpnieku shēmojumā. Labi ka tie podziņu telefoni nedaudz glābj. Tik katram pensionāram, vēl grāmatveža konsultanta, it, utt uc  pakalpojums būs nepieciešams.

0pis 20.oktobris 2023 11:13
2 1 Atbildēt

Nu kā grūti - ja zvana un sola peļņu no zila gaisa, vajag nevis atkārt ausis bet sūtīt diriģierēt.

imzz 20.oktobris 2023 11:35
3 0 Atbildēt

Tik katram pensionāram,

Katram ? Tad tu domā, ka cilvēks, sasniedzis pensijas vecumu, tūlīt kļūst stulbs ;) Jauniešus apkrāptu vēl vairāk, kā penšus, ja viņiem būtu nauda, regulāri ienākumi un brīvs laiks.

Daudzi no tiem, kuri lika pamatus IT kā tādam, internetam, operacionālajām sistēmām, smartfoniem, arī būs pensijas vecumā tagad.

imzz 20.oktobris 2023 11:14
8 0 Atbildēt

Vispirms, nevajag runāt krieviski. Tad 90% krāpnieku atkrīt uzreiz.

MMX 20.oktobris 2023 11:30
4 1 Atbildēt

Šodien zvanīja, jaunkudze teica ka kaut kādiem maniem datiem esot uztaisīt konts kriptobiržā. Sāku smieties, pieļauju ka jaunkundze jau samulsa. Tālāk pajautāju ar kādiem datiem konts izveidots, atbilde skanēja "Jūsu datiem", tālāk mans jautājums "Jūs vispār zināt kam piezvanījāt", atbilde "uz datos norādīto numuru", uz ko es atbildēju "tad Jūs varat nosaukt manus datus", uz ko skanēja atbilde "Jūs laikam šo neuztverat nopietni" un tika nolikta klausule. Paliku vīlies, jo man tā arī neizskaidroja ar kādiem maniem datiem tad tas konts ir izveidots un kas tur rakstīts. 😄

Tā kā numurs bija vietējais, varbūt kāds zin vai policija ievāc šos datus?

MMX 20.oktobris 2023 11:32
1 0 Atbildēt

Lieki teikt ka saruna notika krieviski. Es gan esmu nedaudz vīlies, jo vienmēr esmu gribējis padiskutēt ar "bankas" vai "policijas" pārstāvi par valsts valodas lietojumu, bet nu meh, gan jau citreiz.

mefisto 20.oktobris 2023 12:59
0 0 Atbildēt

Nezinu kā, bet tie numuri, kas uzrādās, nav viņu. Bieži vien atzvanot, cilvēkam vispār pirmā dzirdēšana, ka viņa numuru kāds izmanto.

imzz 20.oktobris 2023 13:15
4 0 Atbildēt

to sauc par number spoofing un tas esot diezgan vienkārši:

"Pavisam nesen atvērtā pirmkoda programmatūra gandrīz ikvienam ir ļāvusi viltot zvanus ar nelielām izmaksām vai tehniskām zināšanām. Viens no visizplatītākajiem viltošanas veidiem ir VoIP. VoIP apzīmē Voice over Internet Protocol un būtībā ir tālruņa pakalpojums, kas tiek piegādāts, izmantojot internetu."

Janeks90 20.oktobris 2023 12:07
1 1 Atbildēt

Nesen "Latvijas pasts" atsutija sms, ka nespeja veikt piegadi uz noradito adresi. Lai izmantoju linku un ievadu adresi pareizi. Atveros linku paradas ka par adreses mainu jamaksa 1,50€. Jau likas aizdomigi. Intereses pec turpinaju, pec tam atveras logs kur jaapstiprina swedbank id. Tur summa jau bija tuvu 500€. Interesanti, ka tiesi sakrita ar dienu kura gaidiju piegaji no fedex. Bet ja cilveks neiedzilinas un apstiprina, tad ~500€ tik vienkarsi ari aiziet krapniekiem kuri izsuta tadas sms tuksotiem cilveku diena. Paris iekrit un loti laba pelna jau sanak.

... 20.oktobris 2023 13:42
1 0 Atbildēt

Es gan tik tālu negāju, tikai atvēru lapu, apskatījos ka fake adrese, bet izskats līdzīgs LP lapai. Bet jā man šādu sms ir atsūtījuši reizes 3 vai 4 un vienmēr tas ir sakritis ar dienu, kad man ir ienācis kāds sūtījums no ārzemēm.

.... 20.oktobris 2023 14:26
1 0 Atbildēt

pēc trešās vai ceturtās reizes pārstāju ievērot šos fake pasta aicinājumus, nebeidzu vien brīnīties, kā tas var sakrist ar laika, kad sūtījums tik tiešām tiek gaidīts.

Krotow 20.oktobris 2023 17:36
1 0 Atbildēt

Tādi krāpnieku e-pasti ar smuki viltotām Latvijas pasta lapām iekšā un SMS it kā Latvijas Pasta vārdā ar līdzīgiem linkiem klaiņo apkārt jau vismaz kopš kovida ēras sākuma. Sākumā vēl bija gramatikas kļūdas tulkojumā uz latviešu valodu, bet tagad jau praktiski visi tie mēsli ir gramatiski pareizi.

mefisto 20.oktobris 2023 21:57
6 0 Atbildēt

Ieteikums šos linkus vispār nevērt vaļā. Datus viņi savāc, pat ja ievadi un ne nosūti.

650 20.oktobris 2023 13:05
5 0 Atbildēt

Interesanti, ka tā dēvēto "adbildību/Par!" (vai vismaz kādu Daļu no tās..) ij netaisās nest TIE, kuri principa iedibināja elektronisko pieeju banku kontiem un vispār principā izgudroja mobilos/viedos tele fonus.Caur ko tagad massveidīgi krāpj un pazemo labticīgi nevainīgus cilvēkus (lohus).Noķert aiz rokas ir grūti, sodi smieklīgi.pofig.Lai paši lohi tiek galā ar savām LLP.

Šo visu suudu kurš "atļāva" ieviest, dēļ kura tagad katram penzionāram ir piespiedu kārtā jākļūst par diplohmētu datorspeciālistu.Viens pussolis/garām, un uzreiz pzgec visam.

imzz 20.oktobris 2023 13:35
1 0 Atbildēt

Interesanti, ka tā dēvēto "adbildību/Par!" (vai vismaz kādu Daļu no tās..) ij netaisās nest TIE, kuri principa iedibināja elektronisko pieeju banku ;

Netaisās nest, netaisās ;) Kalkulēts risks vajadzīgs progresam. Citādi, ejot atpakaļ vēsturē nonāksim līdz situācijai, ka mamutu medībās gribēja aizliegt mest akmeņus, jo pavirši mests akmens varēja trāpīt pa galvu citam cilts medniekam.

650 21.oktobris 2023 0:36
3 0 Atbildēt

Nu jā, zin kā- tur tajās mammutumedībās tos "akmeņus/mest" taču gāja kāreiz penzionāri un/vai tā dēvētie sirm loh galvji ;p

John 20.oktobris 2023 14:18
8 0 Atbildēt

Tie ir oficiālie dati. Bet patiesie skaitļi noteikti ir vēl lielāki, jo ir arī tādi cilvēki, kuriem ir kauns atzīties, ka ir iekrituši krāpnieku slazdos un zaudējuši naudu.

Sergejs 25.oktobris 2023 11:24
0 0 Atbildēt

Jēgas vienkārši maz, tāpēc arī nepaziņo. Papildus vēl laiku iztērēsi un arī līdzekļus braukājot iesniegumus rakstīt un protokolus parakstīt, bet izkrāptos līdzekļus neatgriezīs, tie sen ir tālumā. Tā kā ziņo vai nu īpaši naivie vai nu īpaši alkatīgie (krāpnieku sviestmaize), cerot ka policista kungs izvilks no atvilknes žuksni un atdos viņiem izkrāpto.

Pļurkt 20.oktobris 2023 14:44
0 1 Atbildēt

Apkrāptmēģinātāji runā ar maskavisku izloksni vai diezgan labi angliski. No latviešu valodas šie nesajēdz pilnīgi neko!

Kaut arī tiek zvanīts no LV, LT, UK, PL numuriem.

Man ar tiem mēģinātājiem patīk "padiskutēt". Jāatzīmē ka strādā diezgan zinošā līmenī (par biržām, par vērtspapīriem). Uz šitik glupiem āķiem es gan nekrītu!

Reizi bija zvans no kaut kādām tur Klusā okeāna vidū esošām salām - vot necēlu!!

Pļurkt 20.oktobris 2023 14:47
0 0 Atbildēt

Mana personīgā e-pastkaste katru dienu tiek piemesta ar visādiem krāpšanas mēģinājumiem pa pilnai lapai!

Lielākais bija 12,9 milJARDI USD.

Pļakt 20.oktobris 2023 15:17
2 0 Atbildēt

Tāds iespaids, ka esi aptīts ap pirkstu ne reizi vien - nekad neesmu dzirdējis, ka " e-pastkaste katru dienu" - tu maza bērna līmenī vai pilnīgi bez jebkādas aizsardzības kapā?

Pļurkt 23.oktobris 2023 17:48
0 0 Atbildēt

Šmurguiķlpaaudzei tikai viens prātā - dirst vai apdirst!!!!~Tavā e-pastā mapes "spams" nav???????

Vot tā ir pilna ar visādiem "gribētājiem"!

Jobo 20.oktobris 2023 15:30
1 0 Atbildēt

Nesen manai sievai arī zvanīja. Par to pašu tēmu. 

Es sievai teicu, ja tev par kautko tādu zvana krieviski, tad vienkārši jāmet nost. Nevajag ar viņiem vispār ielaisties.

Kika 20.oktobris 2023 21:07
0 0 Atbildēt

Redzeeju melniigsneeju viirieti veikalaa,kas pirka  veselu iepakojumu tel.num.kartiites.No taadiem laikam arii vienreizeeji zvana shie noziedzinieki.😝

650 21.oktobris 2023 0:40
0 0 Atbildēt

Vai "visās Valstīs" katrs interesents var nopirkt sim karti bez personas datu uzrādīšanas? Vai (un Par!/ko) te "atbild" tā dēvētie "mobīlo sakaru operātōri" ?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Mitsubishi modernizējis krosoveru ASX (+ FOTO)

Reizē ar platformas brāli Renault Captur, modernizācijas procesam cauri gājis arī Mitsubishi ASX. Lasīt vairāk

 

Toyota ar diviem jaunumiem Auto China 2024 1

Pekinas autoizstādē Toyota ieradusies ar diviem jaunumiem, kas uz konveijera stāsies jau šogad. Lasīt vairāk

 

Baltijas valstīs degvielas cenas pagājušajā nedēļā pamatā samazinājās 1

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas galvaspilsētās degvielas cenas samazinājās, izņemot benzīna cenu Rīgā, liecina aģentūras LETA apkopotie dati. Lasīt vairāk

 

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan 4

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti