Komisijā neatbalsta piedāvājumu liegt pārdot alkoholu degvielas uzpildes stacijās 25

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 16.aprīlis 2024 13:29

Alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijās (DUS) arī turpmāk netiks ierobežota, šādu pozīciju otrdien atbalstīja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vairākums.

Priekšlikums aizliegt tirgot alhokolu DUS nebija sākotnējā Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā likumprojektā, bet to rosināja vairāki parlamenta deputāti.

Degvielas tirgotāju asociācijas prezidents Ojārs Karčevskis akcentēja, ka diskusija par ierobežojumu tirgot alkoholu DUS nav jauna, bet līdz šim šādi priekšlikumi tika noraidīti. Pēc asociācijas prezidenta vārdiem, Saeimas Juridiskais birojs esot secinājis, ka tāds ierobežojums pārkāpjot Satversmi. Likumprojekts nesniedzot skaidrojumu, kāda atšķirība ir starp tirdzniecības vietu DUS un citām iestādēm blakus ceļam, klāstīja Karčevskis.

Konkurences padome (KP) aicināja izvērtēt, vai šādi ierobežojumi ir objektīvi nepieciešami, lai sasniegtu grozījumu mērķi. KP ieskatā, aizlieguma noteikšana ietekmētu konkurenci starp tirgus dalībniekiem.

VM parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis (JV) norādīja, ka ir vairākas valstis, kur ir aizliegums tirgot alkoholu DUS - Lietuva, Grieķija, Kipra un Nīderlande. Tāpat ir vairākas valstis, kur ir citi ierobežojumi, piemēram, Portugālē ir aizliegums tirgot alkoholu DUS, kas atrodas pie maģistrālēm un ārpus apdzīvotām vietām.

VM pārstāvis vērtēja, ka Juridiskā biroja atzinums ir strikti juridisks, nevērtējot sabiedrības veselības jautājumus. Viņš atgādināja, ka politikas plānošanas dokumentos cita starpā ir skaidri definēts virsmērķis un uzdevums mazināt alkohola lietošanu Latvijas iedzīvotāju vidū.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) nepiekrita, ka DUS nostāda grēkāžu lomā, jo neesot pētījumu par to, ka, "iebraucot degvielas uzpildes stacijā, ielej 20 litrus degvielas un litru alkoholu sevī". Tāpat deputāts atzīmēja, ka DUS alkoholiskie dzērieni ir dārgāki.

Alus nozare aicināja neatbalstīt priekšlikumu, jo tas nepamatoti ierobežotu konkurenci. Neesot pamats uzskatīt, ka DUS atšķiras no citām mazumtirdzniecības vietām.

Savukārt deputāte, bijusī veselības ministre Ingūna Circene (JV) uzsvēra, ka DUS nav vienlīdzīgs veikalam, jo tur nevar nopirkt lielu daļu sadzīvei nepieciešamo preču. Deputāte Zane Skujiņa-Rubene (JV), kura ir viena no priekšlikuma autorēm, norādīja, ka priekšlikuma mērķis bija ierobežot impulsīvus pirkumus. Politiķes ieskatā, ja atļauj iegādāties alkoholu DUS, tad tas ir sava veida signāls, ka braukt alkohola reibumā ir pieņemami. 

Tāpat komisija neatbalstīja bijušā Saeimas deputāta Jurģa Klotiņa (NA) priekšlikumu alkoholiskos dzērienus aizliegt pārdot personām, kuras ir alkohola reibumā.

 
Visi komentāri
 
0pis 16.aprīlis 2024 13:36
4 1 Atbildēt

Kas tad par DUS bez šmigas? LV ekakanomika balstās uz cīgām, šmigas un kredītiem. Vajadzētu tak legalizēt prostitūciju - tā ir nauda, ko valsts atstāj gulēt zemē!

Sipo 16.aprīlis 2024 13:46
5 0 Atbildēt

Nu tak, bet pagaidām iet virzienā "visu aizliegt", kamēr investīcijām - "tikai ne pie mums".

Divana komentāri 16.aprīlis 2024 13:56
2 2 Atbildēt

Tad kapēc Lietuvā ir aizliegts un grādīgos nevar nopirkt?

arī tie paši 16.aprīlis 2024 14:01
4 1 Atbildēt

Un? - tur mazāk dzer?

Divana komentāri 16.aprīlis 2024 20:25
0 0 Atbildēt

Jā mazāk dzer un brauc

hue 16.aprīlis 2024 14:20
0 1 Atbildēt

Varētu aizliegt tirgot pēc 17:00

Rezultātā veikalā netiksies dzērāji un tie, kas nedzer un iet uz darbu.

uupis 16.aprīlis 2024 14:32
2 1 Atbildēt

Kā tad tā? Tā cīnījās ar zaļo pūķi un še tev Anniņ vasarsvētki - pazaudēja cīniņā! Pūķis uzvarēja!

Nezinītis 16.aprīlis 2024 14:40
1 1 Atbildēt

degvielas uzpildes stacijas (DUS) ir domātas degvielas uzpildīšanai automašīnām ne to vadītāju uzpildei ar alkoholu tūlīt vai pēc reisa

uupis 16.aprīlis 2024 15:07
1 0 Atbildēt

Un ko darīt pasažieriem? Viņiem aizliegts apmeklēt DUS?

vairāk un labā 16.aprīlis 2024 17:20
2 0 Atbildēt

Lai iegādājas prezervatīvus!

uupis 17.aprīlis 2024 7:20
0 0 Atbildēt

Gribi DUSos atvērt aptiekas?

Hmm 16.aprīlis 2024 15:13
2 0 Atbildēt

nekad neesmu pircis DUS sīvo, taču ideja par to, ka brīvdienās aizvērs lielveikalus man nu nemaz nepatīk - atmiņā nāk padomjlaiku "dežūrveikali", kas bija nedaudz un va;lā līdz 22.00

0pis 16.aprīlis 2024 15:20
2 0 Atbildēt

Ar šmigu ir ļoti vienkārši - pakāpeniski jāceļ akcīze, lai cilvēki pierod pie domas, ka jāmet malā. Protams, būs cilvēki kas strebs pašbrūvēto un stiklu tīrītājus, bet tādi ir arī tagad un godīgi sakot, viņiem nekas nelīdzēs, nodzersies un viņu vietā nāks citi.

Ābols 16.aprīlis 2024 16:03
4 0 Atbildēt

Pakapeniski ceļot, cilveks nejutīs sekas, tādejādi neaizdomāsies atmest. Bet aizdomāsies čīkstēt darba devējam par algas pielikumu, jo redz nesanāk visam ko grib... 😉 Turklāt bieži cīgas un alko prioritates sarakstā ir virs maizes un kartupeļa.

Gan tabaku gan alko vajadzētu tādu akcīzes politiku ieviest, ka reizi 3mēnešos, kas mazumtirdzniecības gabala cenu palielinātu par 1€! (nevis daži centi, kā tagad ar 1.Martu) 😉

ro 16.aprīlis 2024 15:35
27 0 Atbildēt

Tupa kautko aizliegt jau vienmēr ir vieglākais ceļš...😅 Kas gribēs,tas šmigu nopirks laicīgi un 3x vairāk kā nepieciešams- attiecīgi vairāk tiks dzerts..vispār jau iezīmējas slima sabiedrība starp likuma lēmējiem- svētie lašariki,kuri nav spējīgi pieņemt gudrus, tālredzīgus likumus..tā vietā tiek nospiesta sabiedrība ar glupiem likumiem..būtu domājuši kā dzīves kvalitāti celt tautai...moš mazāk arī dzertu..protams te nerunāju par tiem,kuri ir alkāni un kož nedēļām..debili,nepārdomāti likumi jau pirmkārt skar normālo sabiedrību..dažkārt jau piedzerties gribas vienkārši no valstsvīru idiotisma...

0pis 16.aprīlis 2024 15:44
1 0 Atbildēt

nujā, tie kas dzer nejēgā - tie nav lašariki))

ne tik prasti 16.aprīlis 2024 17:18
2 0 Atbildēt

Šmigu iepirkt laicīgi-tā jau ir slodze prātiņam,jāplāno,iespējams optimizēt.Tāpat arī gribasspēka treniņš-gribi ieraut,bet pacieties;negribas braukt pirkt,bet saņemies nākotnes vārdā.

Sergejs 17.aprīlis 2024 13:55
0 0 Atbildēt

Opcija Nr.2, tiem kas nepiepūlēja smadzenes un nenopirka laicīgi ar uzviju: nopirkt točķā ar uzcenojumu un kontrafaktu.

650 16.aprīlis 2024 16:46
3 0 Atbildēt

Atzinums ir strikti juridisks,nujā. Kur juridiskums, tur morālei nav vietas.Kāpēc gan nevarētu tirgot (arī) skolās,pansionātos un/vai slimnīcās (dzemdību/namos).

0pis 16.aprīlis 2024 16:49
5 0 Atbildēt

Nu, šņabi skolās nevajadzētu, bet vieglos aliņus zem 5% un kokčiņus ja varētu - pēc plskt 14:00 kad galvenā dienas izglītības slodze jau aiz muguras un var dot darbu aknām.

650 16.aprīlis 2024 17:35
3 0 Atbildēt

Pro tams! Aknas ir pareizi jāsagatavo jau no mazotnes.Vai pat no ieņemšanas brīža. Iepriecini aknas- iedzer ūdeni! ;p

Pie kam, zin kā, tās skolotājas taču savā karjēras sākumā vairumā gadījumu piekopj visai aktīvu dzimum dzīvi.Tāpēc vajadzētu padomāt (arī) par attiecīgu īrestelpu iekārtošanu attiecīgajās iestādēs un/vai orgānizācijās.Jā.

Krišs 17.aprīlis 2024 8:43
3 0 Atbildēt

Daudzas mātītes Latvijā jau tā rūda, kamēr bērns vel vēderā, pati iemīļotos dzērienus trekterē uz nebēdu. 😉

Skumji, bet patiesība! Turklāt mēdijs par šīm tēmām jau gadu desmitus klusē un šo tēmu neceļ gaismā!

 Kā arī nepilngadīgo alkoholisms, kas ar katru gadu palielinās! Ja pirms 15..20 gadiem šad tad pa retai reizei atveda kādu nepilngadīgo, kas pārdozejis alkoholu, parasti bija no kādas nelabvēlīgas ģimenes, tad mūsdienā tādu gadījumu nu jau vairs nav retums un ģimene nav 'sistēmā' vismaz pirms šāda atgadījuma.... 10, 12, 14gv bērni kuriem jāskalo kunģis un jāliek pie sistēmas it kā būtu kāds pusmūža nožūpojies bomārs.

 Laikam pārāk sarežģīta un nomācoša tēma, kuru labāk pasklauka zem tepiķa un noklusē lai eiropai nebūtu lieku jautājumu... 😉

juristu cienītājs 16.aprīlis 2024 17:13
2 1 Atbildēt

Manas tiesības pirkt šmigu DUS nodrošina Satversme.Super!

ZZZZ 17.aprīlis 2024 9:02
1 1 Atbildēt

Jūs esat piemirsuši, kā dzēra sākoties kovidiādei? Korelācija ir vai nav?

v 17.aprīlis 2024 19:13
0 0 Atbildēt

Korelācija starp ko?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā apdzīt, ja nevar apdzīt? (+ VIDEO) 3

Viens no kravas auto vadītājiem vairāku kilometru garumā cenšas apdzīt priekšā braucošo kravinieku, taču tas izdodas vien pēdējā epizodē gandrīz izraisot sadursmi ar vieglo automobili. Lasīt vairāk

 

Motoreļļas izvēle vecākiem dzinējiem: vai biezāka būs labāka? 3

Vai esi dzirdējis gadījumus, kad autovadītāji paši vai mehāniķi pēc saviem ieskatiem nolemj nomainīt ierasto motoreļļu uz “biezāku”? Saskaņā ar senām teorijām un dažu mehāniķu nelokāmo pārliecību šāds solis paildzina dzinēja kalpošanas laiku, turklāt mazina motoreļļas patēriņu automašīnām, kuru nobraukums pārsniedz 100 000 km. Lasīt vairāk

 

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 2

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 

Mazda 6 pēctecis: Mazda ar diviem jaunumiem Auto China 2024 izstādē (+ FOTO) 2

Pekinas autoizstādē Japānas autobūves uzņēmums Mazda nodemonstrējis divus jaunumus: sedanu EZ-6 un krosoveru Arata. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti