Latvijā sāktajai «granātu astīšu» ražošanai Ukrainai sekotāji 16 valstīs (+ VIDEO) 6

 
LSM | 27.augusts 2023 7:39

Viena no lielākajām Ukrainas atbalsta akcijām, kas aizsākta Latvijā, ir trīs dimensijās drukāti granātu stabilizatori. Latvijā ražotie stabilizatori jeb tā sauktās "granātu astes" guvušas plašu popularitāti Ukrainas karavīru vidū.

Un tagad "astītes granātām" palīdz drukāt cilvēki no vairāk nekā desmit valstīm un iet tik ātri, ka jāsāk domāt, kā atrast vēl līdzekļus.

Latvijas Televīzija (LTV) pirmo reizi ar "3D Savvaļas bites" idejas autoru Jāni Ozolu tikās pagājušajā gada augustā, kad viņš ķērās klāt Ukrainas karavīru atbalstīšanai, printējot granātu stabilizatorus, kurus no droniem ukraiņi var mest ienaidnieka virzienā. Tad to darīja viņš un vēl daži ar jau esošajiem 3D printeriem.

Tagad viņa iniciatīvai sekotāji ir 16 valstīs. Un izprintēti vairāk nekā 3000 kilometri ar plastmasas masu jeb vairāk nekā 700 tūkstoši astīšu.
Šoreiz LTV ar Ozolu tikās autobusā. "Valmieras pilsēta atbalstīja mūs ar šādām darba telpām. Bija grūti divistabu dzīvoklī ar to printeri darboties, kad visu laiku jūti to plastmasas smaku," stāstīja Ozols.

Norakstītajā autobusā tiks izveidota neliela darbnīca, lai veidotu dronu palaišanas platforamas un citas frontē noderīgas lietas. Runājot par granātu stabilizatoriem jeb astītēm – beidzot sasniegts sākotnējais sapnis. Tagad tās tiek ražotas jau teju industriāli ar spiedliešanas mašīnām jeb presformām. Viena no tām atrodas Vācijā un astīti izgatavot var nevis 16 minūtēs, bet 10 sekundēs.

Tagad gan Ukrainā ir jauni lūgumi. Arvien biežāk tiek izmantotas konfekšu granātas, kuras karavīri paši piepilda ar sprāgstvielām.

"Šis ir WT-300, kas parādījās šoziem. Te tiek likta sprāgstviela. Apkārt tiek liktas gultnīšlodītes un uzskrūvē vāciņu un ieskrūvē detonatoru. Šī bija pirmā konfekšu granāta, kas parādījās un kļuva ļoti populāra. Tā ir daudz drošāka par pārveidotajām granātām, dēļ kurām daudzi ir zaudējuši pirkstus," klāstīja Ozols.

Tās izgatavot prasa daudz vairāk materiāla un drukāšanas process arī vairākkārtīgi paildzinās. Bet printēt gribētāju pietiek. Nepietiek gan naudas, par ko to darīt, jo pieprasījums vienmēr pārspēj piedāvājumu.

Ozols norādīja, ka organizācija "3D Savvaļas bites" tagad ir ar kapacitāti, ka viena mēneša laikā tikai 3D printeru materiālam nepieciešami 5000 eiro. Naudas pietiek vēl diviem mēnešiem.

"Lielākā daļa cilvēku no saviem līdzekļiem nevarēs drukāt, neizslēdzot printeri. Tad ražošanas apjomi var sarukt līdz 10 reizēm," teica Ozols.

Viņus ir iespējams atbalstīt, ziedojot naudu "Ukrainas atbalsta biedrībai", norādot, ka tas paredzēts "Savvaļas bitēm".

Ozols gan cer, ka tagad, kad sasniegts ir šāds ražošanas apjoms, organizāciju varētu vismaz daļēji atbalstīt valsts.
"Jo gan man pašam, gan daudziem citiem, kuri ir administratori, ir diezgan lielas finanšu grūtības, un tas prasa diezgan daudz laiku. Mums ir bijis tā, ka vienam no administratoram ārzemēs gandrīz izjuka ģimene, jo viņš tik daudz laika veltīja visam šim."

Viņš norādīja, ka droni jau sen pierādījuši savu vērtību kara laukā, un, ja izdotos vienoties, ka, piemēram, Eiropas Savienība tās pērk kā atbalstu, kaut vienas "Himars" raķetes vērtībā, izdotos beidzot nodrošināt visus pieprasījumus no Ukraiņu vienībām.

Kamēr tas nenotiek, tikmēr "Savvaļas bites" lūdz ziedot un turpinās atbalstīt Ukrainas aizstāvjus.

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
es 27.augusts 2023 12:14
3 1 Atbildēt

A tu pamēģini NATO dalībvalstī uzsākt jebkāda veida militārās produkcijas ražošanu! Pat taktisko zābakšņori nedrīkst ražot bez atļaujas un NATO standartu ievērošanas.

utopists 27.augusts 2023 8:49
1 2 Atbildēt

....vai šī te ne tikai ideja, bet arī jau reālā lieta netiek attīstīta valsts līmenī....atkal kārtējā latvijas ierēdniecības totālā vienaldzība, bremzējums un es teiktu vēl bezatbildība. Vai tiešām šāds militārais produkts ir  nepieciešams tikai Ukrainai, bet Latvijai nē....

Lasītājs 27.augusts 2023 10:51
1 0 Atbildēt

Godīgi sakot, nav skaidrs kādēļ jau sen šo produktu netaisa ar spiedliešanu. Lielākiem skaitiem 3D printēšana nav izdevīga. To varētu darīt tur pat Ukrainā, vairākās vietās, pagrabos. Salīdzinot ar citiem ieroču veidiem, šis neprasa nekādus milzu ieguldījumus.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Škoda paziņo uzlādējamā hibrīda Kodiaq iV cenu

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda atklājis savā modeļu klāstā pirmā uzlādējamā hibrīda cenu. Kodiaq iV Vācijas tirgū Selection komplektācijā maksās 48 530 eiro . Lasīt vairāk

 

Brauc trīs promiļu reibumā: policija aiztur smagi iereibušus kravas auto un elektrovelosipēda vadītājus

Uz Jelgavas šosejas aiztur kravas automašīnas vadītāju trīs promiļu reibumā, bet Imantā policijai nācās aizturēt vīrieti, kurš šādā reibumā brauca ar elektrovelosipēdu. Lasīt vairāk

 

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro 1

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Sestdien, 27.aprīlī, Rīgā ar motociklu parādi atklās motosezonu. 8

27.aprīlī pie t/c „Mols” Krasta iela 46. sākot no plkst. 10.00 pulcēsies ap Latvijas motobraucēji, lai kopīgi atklātu ikgadējo motosezonu. Pulcēšanās laiks no plkst. 10.00-12.59. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti