Vai drīkst glabāt riepas uz balkona? 9

 

Foto: Publicitātes attēls

220.lv | 14.augusts 2022 7:34

Pēc katras nomaiņas riepas tiek novietotas glabāšanā līdz nākamai sezonai. Noteikti esat aizdomājušies, ka to kalpošanas ilgums atkarīgs arī no uzglabāšanas apstākļiem.

Populārs kļuvis riepu uzglabāšanas pakalpojums specializētajos servisos, taču vairums autobraucēju riepas glabā garāžā vai mājas pagrabā, vai novieto uz sava balkona un lodžijas.

Kā vides faktori ietekmē riepu uzglabāšanu?

Riepas kā jebkurš gumijas izstrādājums ar laiku noveco. Saule un gaisa mitrums ir būtiskie faktori, kuri ietekmē riepu kvalitāti pēc vairākiem dīkstāves mēnešiem. Šie faktori sevišķi jāņem vērā, ja iegādātas lietotas riepas, kam nav zināma iepriekšējā ekspluatācijas un glabāšanas vēsture. Tādēļ tik svarīgi riepām pēc intensīvas lietošanas nodrošināt glabāšanu, kurā nav šo kaitējošu faktoru. Riepu glabāšanai piemērota tumša, vēsa un sausa telpa. Šādās telpās novietotas, riepas un to gumija saglabās savas īpašības. 

Ja uz riepām, kas novietotas uz balkona,  ilgstoši iedarbojas saules stari, tad gumijas kvalitāte pazeminās, tā var saplaisāt, izžūt, samazinot veiktspēju un saīsinot riepas kalpošanas mūžu. Ilgstošas spilgtas gaismas iedarbībā uz riepas virsmas veidojas mikroplaisas un samazinās riepas stiprības un elastības rādītāji.

Vispārzināms, kā uz gumijas izstrādājumu iedarbojas paaugstināta temperatūra – uzsilstot  gumija kļūst mīkstāka, un atdziestot, tā sacietē. Ja viena riepas daļa ilgstoši ir silta un mīksta, bet otra auksta un cieta, tad pēc sešiem mēnešiem var izmainīties riepas ģeometrija, kas vēlāk ietekmēs tās montāžu un ekspluatāciju.

Riepu glabāšanai vispiemērotākā ir mērena temperatūra, kas vasarā nav pārmērīgi karsta un stindzinoši auksta ziemā. Tāpat riepām var kaitēt arī paaugstināts mitruma līmenis.

Sliktākajā gadījumā riepas var atstāt arī uz balkona. Uzglabājot riepas uz balkona, iespējams tās pasargāt no tiešiem saules stariem, bet būs grūti nodrošināties pret diennakts un sezonālām temperatūras svārstībām. 

Kā novietot  – horizontāli vai vertikāli?

Ne mazāk aktuāls jautājums, kā riepas nolikt – horizontāli vai vertikāli?

Riepas, kuras tiek glabātas kopā ar lietiem diskiem, noteikti jānovieto tikai horizontāli. Bet riepas bez diskiem var glabāt gan horizontāli, gan vertikāli, tam nebūs tik lielas nozīmes. 

Riepas ar diskiem

Jau pieminējām, ka riepas ar diskiem  novieto guļus uz līdzenas virsmas, sakraujot vienu otrai virsū. Saprotams, ka uz šādi novietotām riepām neko nedrīkst likt virsū. Ļoti labs risinājums ir riepas ar diskiem pakārt pie sienas. Abos gadījumos riepu gaisa spiediens jāsamazina aptuveni uz pusi.

Riepas bez diskiem

Ja izmanto tikai vienu disku komplektu un riepas glabā nomontētā veidā, tad šādas riepas vislabāk glabāt vertikālā stāvoklī, cieši vienu pie otras. Tomēr ieteicams glabāšanas laikā par riepām pilnībā neaizmirst – svarīgi reizi mēnesī pagriezt katru riepu par 1/4 apgriezienu Tas mazinās riepas svara ilgstošu iedarbību uz vienu protektora vietu un neradīsiet priekšnoteikumus riepu deformācijai. 

Ierobežotās iespējas, kādas ir glabājot riepas uz balkona, bieži neļauj tās novietot vēlamajā stāvoklī, bet mēs jau noskaidrojām, ka glabāt iespējams, vienīgi jārēķinās, ka riepa, iespējams, kalpos īsāku laiku. 

Šādos gadījumos varbūt lietderīgi apsvērt riepu servisu pakalpojumu – riepu uzglabāšana. Tas ļauj par demokrātisku samaksu atstāt nomontētās riepas servisā līdz nākamajai sezonai, kad tās turpat arī varēs nomainīt. Uzglabāšana riepu servisā ir garantija, ka tur būs vēlamie uzglabāšanas apstākļi. Savukārt balkons, atbrīvots no riepām, atgūs savu sākotnējo funkciju – papildus vieta atpūtai ar balkonam raksturīgo iekārtojumu.

Ja plānojat iegādāties jaunas riepas 220.lv, tad nebūtu saimnieciski tās sabojāt, nepareizi uzglabājot. 

 

 

 
9 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 14.augusts 2022 23:59
3 1 Atbildēt

Kāpēc jāglabā uz balkona? Kapc nevar tOletē un/vai apģērbu skapī? Zem gultas,starp/durvīm,zem (vai pie) krūma?

Kāpēc uz diskiem uzmontātas (lietotas) riepas drīkst likt/virsū vienu uz otras, taču NEKO nedrīkst likt virsū pašai augšējajai augšpusē uzliktajai riepai? Varbūt (vismaz simbolisku) ppi tam visam pa virsu varētu uzlikt?

Ko tādu diskreditējošu varētu vēl izgudrot, lai "pavēstītu passaulei", ka (jebkurš) lietotu riepu lietotājs (un arī jaunu pircējs) ir potenciālais Lohs?

Kapc būtu jānolaiž spiediens tieši uz/pusi?? Varbūt var (nolaist) 2/3 pa pa visi 2,3? Kapc vispār būtu jānolaiž spiediens?? Lai nākamajā sezonā uzmontējot, uzreiz būtu jāpumpē? Varbūt var braukt ar 1/2 spiediena, lai Mīkstāk?

Kā arī ,(jo projām) nav atbildēts pats tas pamat jautājums. No kurienes (mums) ir radies tikdzaudz Lohu? Un kāpēc viņu skaits joprojām pieaug?

kasinsh79 15.augusts 2022 7:36
3 0 Atbildēt

Kaut kāds sviests. Var uzglabāt, kā vien katrs to grib. Vienmēr esmu krāvis riepu virs riepas kaudzē. Ar diskiem un arī bez diskiem. Pilnīgi vienalga ekspertu domas, un nekad nevienas problēmas man nav ar šo bijušas. Galvenais neatstāt tiešos saules staros. Viens vienīgs ierobežojums.

hvz 14.augusts 2022 14:18
2 0 Atbildēt

Normāli tajās mājās ieiet nav tik viegli, tad vēl jātiek pagrabā un kamēr dročīs slēdzeni, piekāps arī apsardze.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Tikai tagad Latvijas Valsts ceļi atjauno 110 km/h uz Rīgas - Jūrmalas šosejas 30.04.2024 (+ VIDEO) 5

iAutolv konstatē, ka aprīļa pēdējā dienā situācija uz Rīgas-Jūrmalas šosejas izmainījusies un tagad maksimālais atļautais ātrums ir 110 km/h. Lasīt vairāk

 

Aizsardzības ministrija izdod jaunu bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” redakciju

Aizsardzības ministrija informē, ka ziņu portāla “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas” ir pieejama bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” jaunā redakcija, kas ir papildināta ar sadaļām par krājumu veidošanu, rīcības plānu sagatavošanu ģimenēm, kā arī citu svarīgu un noderīgu informāciju. Lasīt vairāk

 

Motoreļļas izvēle vecākiem dzinējiem: vai biezāka būs labāka? 14

Vai esi dzirdējis gadījumus, kad autovadītāji paši vai mehāniķi pēc saviem ieskatiem nolemj nomainīt ierasto motoreļļu uz “biezāku”? Saskaņā ar senām teorijām un dažu mehāniķu nelokāmo pārliecību šāds solis paildzina dzinēja kalpošanas laiku, turklāt mazina motoreļļas patēriņu automašīnām, kuru nobraukums pārsniedz 100 000 km. Lasīt vairāk

 

Volvo lielākais un mazākais krosovers tiekas triecientestos (+ VIDEO) 2

Volvo sarīkojis drošības testus, savas krosoveru līnijas lielākajam un mazākajam modelim liekot triekties vienam pret otru. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti